Издвајамо Србија

ИЗРОНИЛА НЕВИЂЕНА „НЕМАН“ ИЗ САВЕ! Мештани Сремске Митровице у ПОТПУНОМ ШОКУ!

Фото: Pixabay.com

Становници Сремске Митровице прошле недеље присуствовали су несвакидашњем призору, а Весна Белић је то и забележила фотографијама. На обали Саве група мушкараца је са речног дна извукла необичан дрвени чамац. Нагађало се да је стар неколико хиљада година, но директор Музеја Срема, Саша Бугаџија, оспорио је полемисања и објаснио о каквом чамцу се заправо ради

Чамац који је допремљен у Музеј Срема знатно је млађи од почетне претпоставке његових налазача и јавности која је видевши слике дрвене конструкције која подсећа на древна пловила донела закључак да се ради о налазу старом преко 2.000 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како истиче директор Музеја Срема Саша Бугаџија, овај облик чамца је коришћен у дугом временском периоду, од праисторије па све до Турака и отуда почетна забуна око његове старости

– Без експертизе ми не можемо бити у потпуности сигурни колико је чамац стар, али према ономе што сада знамо, а то најчешће не одступа од коначне истине, сигурно је да није стар неколико хиљада година, колико је било речи, већ датира из времена турске доминације на овим просторима. Било како било, ради се о ретком и изузетно вредном налазу који представља значајно културно добро и тако се према њему и односимо. Даља анализа подразумева дубљу анализу дрвета, али не верујем да ће бити већих одступања од тренутних претпоставки. Када брод буде послат у Загреб, где ће се обавити испитивања, моћи ћемо да кажемо нешто више – наглашава Бугаџија.

Ипак, према првим стручним налазима који су објављени у Музеју Срема, брод је направљен од храста у једном комаду.

– Ради о моноксилу, рађеном од једног дрвета, највероватније храста и то у периоду између 16. и 18. века. Чамац је дугачак десет метара, на њему су видљиви трагови дораде, а уочљиви су и метални убојци за јачање конструкције – додао је први човек музеја.

 

Извор: Informer.rs/Telegraf.rs