Издвајамо Спорт

КАПИТЕН ОРЛИЋА ОТВОРИО ДУШУ: Ако ме неће Србија, играћу за Косово!

Артон Зекај (18), доскорашњи капитен кадетске и омладинске репрезентације Србије, у будућности би могао да игра за репрезентацију Косова!

Један од најталентованијих младих фудбалера у Европи у генерацији 2000. годишите већ неколико пута не налази се на списковима омладинске и младе селекције наше земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Звучи готово невероватно да играч Лила, другопласираног тима у Француској, нема места међу омладинцима Србије. Позвали смо младића рођеног у Београду да чујемо како се снашао у кишном граду поред Ла Манша.

– Супер је све. Ево, управо сам у Паризу, имамо слободан дан, па сам отишао мало с једним саиграчем до престонице – уз осмех почиње причу Артон Зекај.

Изненадио нас је податак да сте већ добили шансу у првом тиму Лила. Откуд тако брзо? До јуче сте играли за Сопот?

– Ушао сам у првом колу против Дижона, рачунају озбиљно на мене. Има доста искусних фудбалера од којих може пуно да се научи. Када не играм за први тим, онда сам стартер у екипи која се такмичи у Трећој лиги Француске. Стварно сам презадовољан, велику захвалност дугујем Милану Кесићу, који ми је омогућио да дођем у ову одличну средину за младог фудбалера.

Зашто вас више нема на списковима српских репрезентативних селекција? Ако се не варам, били сте капитен до сада?

– Тачно је да сам био капитен, а то зашто ме нема… Не знам стварно шта бих вам одговорио. Био сам на располагању селекторима, али позива није било.

Мало је чудно да одједном не рачунају на вас, а ви сте, притом, играч Лила, другопласираног клуба из земље светског првака. Сложићете се?

– Не знам заиста шта се ту десило. Позвао ме је селектор Илија Столица и саопштио да жели да проба неке друге играче за једно репрезентативно окупљање, али да рачуна после тога на мене. Међутим, остао сам без позива и на наредним акцијама. Да ли су у питању неке комбинације селектора или неких других људи, то не знам, али на мене се више није рачунало.

Није уопште тајна да вас већ две године зову да играте за репрезентацију Косова?

– Имам позив и Косова, тражили су да играм за њих. Играћу за оне који ме више желе. Хтео бих да наставим тамо где сам стао у млађим репрезентативним категоријама, али ако ме не желе, ту не могу ништа да учиним.

Када бисте на столу имали понуде Србије и Косова – шта је ваш избор?

– Играо бих за Србију, ту сам рођен, одрастао, прошао све репрезентативне селекције…

Не отписујете ни Косово?

– Тамо су рођени моји родитељи. Па, ако ме држава где сам рођен, Србија, не буде хтела, онда ћу размислити о игрању за репрезентацију која ме жели – поручио је младић пред којим је велики фудбалска будућност, надамо се у дресу Србије.

Тадашњи селектор Илија Столица га прецртао

Бивши селектор омладинске репрезентације Србије Илија Столица није на своје спискове уврстио Артона Зекаја. Потпуно је нејасно како до тада један од најбољих играча генерације 2000. годиште „преко ноћи“ буде прецртан. Притом, Зекај је прешао у Лил, један од најбољих фудбалских клубова, где на њега већ са 18 година озбиљно рачунају.
Столица је тренутно без ангажмана, пошто је добио отказ у Олимпији и то после само пет утакмица.

 

Извор: Милош Бјелинић/Курир