Издвајамо Регион Србија

КАРМА ЈЕ ЧУДО: Избиће немири на Косову! Албанцима се враћа за увођење такси на српску робу

Фото: Јутјуб

Одлука тзв. косовских власти да на 100 одсто повећа царину на робу из Србије обиће се о главу пре свега албанским привредницима на КиМ, јер прехрамбену робу и репроматеријал нигде неће моћи да купе повољније него у Србији.

Као последица мањка посла, косовске фирме ће морати да отпуштају раднике, због чега може доћи и до социјалних немира, а због неозбиљности коју су показали увођењем такса на српску робу нико од инвеститора неће желети да улаже на Косову, сматрају стручњаци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије (УПС), истиче да ће српска предузећа, уколико се ова мера не укине, имати штету од 45 милиона евра годишње само на изгубљеној добити због обуставе извоза.

– На 440 милиона вредној роби, колико износи годишњи извоз српских предузећа на Косово, домаће компаније би имале штету од 45 милиона евра профита. То је директна штета од изгубљене добити на роби која неће бити извезена. Велики број српских предузећа послује на Косову и ми се надамо да ове мере неће да потрају, већ да ће под притиском ЕУ и САД бити укинуте. Очигледно је и да велики број становника Косова почиње да бојкотује робу из Србије. Највећу штету трпе грађевинска и прерађивачка, односно прехрамбена индустрија, јер су они махом присутни на тржишту Косова. Биће смањен обим посла, неки људи ће остати без посла – каже Атанацковић.

Горан Родић из Грађевинске коморе Србије истиче да ће тзв. влада у Приштини морати да укине наметнуте таксе због својих привредника, који трпе већу штету него српске фирме.

– Људи мисле да Косово купује само млеко и кекс из Србије, али они ће имати проблем због недостатка репроматеријала, јер грађу, цреп, циглу, паркет, све увозе из Србије. Њихова производња ће да трпи, њима ће људи остати без посла. Њима та роба треба, усмерени су на нас и немају где у околини да је купе, јер је свуда скупље него у Србији. Мораће да скину те санкције јер ће имати већу штету него ми – каже Родић и додаје да ће на овој ситуацији профитирати само шверцери, који су се већ појавили.

Извор: Srbijadanas.com