Издвајамо Свет СРБИЈА ЈАВЉА

ЧУДО НАУКЕ : Кинези направили ВЕШТАЧКО СУНЦЕ

Направа користи нуклеарну фузију како би загрејала простор у великом округлом кућишту, док 15.000 долара кошта само да би се укључила-

Кинески научници су, у потрази за чистим извором енергије, направили „вештачко Сунце“ на нуклеарни погон које достиже температуру од 100 милиона степени Целзијуса. Поређења ради, у средишту ове звезде је „само“ 15 милиона степени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Института за физику плазме, при Академији наука Кине, саопштено је да тестирају ову направу у облику прстена како би репродуковали процес у средишту звезда, из ког настаје огромна количина енергије.

Направа користи нуклеарну фузију како би загрејала простор у великом округлом кућишту, док 15.000 долара кошта само да би се укључила.

Циљ амбициозног пројекта је боље разумевање нуклеарне фузије да би се једног дана користила као алтернатива фузији у нуклеарним централама, иза које остаје радиоактивни отпад.

У Кини је иначе недавно најављена изградња „вештачког Месеца“, који би као сателит требало да буде лансиран у орбиту и послужи као замена уличној расвети.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: рс.спутникнењс.цом