Србија

Коначно познати детаљи Макронове посете Београду: Заједно са Вучићем решава Косовски проблем, али има још

Фото: Јутјуб

Француски председник долази само у Србију, а његов долазак није део неке шире балканске турнеје

Председник Француске Емануел Макрон боравиће у Београду 5. и 6. децембра, а од посете није одустао ни због демонстрација и нереда који се последњих дана дешавају на улицама Париза поводом повећања пореза на гориво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Познаваоци прилика кажу, наводи лист, да је позитивна порука и то што је француски председник одлучио да преноћи у Београду, а да је већи део програма посете сам саставио.

Макрон ће се састати са председником Србије Александром Вучићем, а током првог дана посете биће уприличен званичан дочек. Након састанка са Вучићем биће одржана заједничка конференција за штампу, а потом и вечера на којој ће домаћин бити председник Србије.

Други дан биће углавном посвећен жртвама Првог светског рата, наводи лист.

Француски председник долази само у Србију, а његов долазак није део неке шире балканске турнеје. Иако је његов распоред већ током лета био испуњен до краја године, Макрон је наложио сарадницима да неки од термина ослободе како би се реализовала посета Београду.

– Све је испланирано тако да се покаже јасно поштовање за српске жртве из Првог светског рата, посебно након скандала и пропуста које је недавно у Паризу направио његов протокол. Очекује се да се Вучић и Макрон обрате грађанима на Kалемегдану, испред Споменика захвалности Француској“, рекао је извор упознат са програмом посете.

Макрон ће, како се очекује, током разговора са председником Вучићем подржати сваку идеју разграничења, односно предлог који Србија изнесе као прихватљив за коначно решење косовског питања.

Наводи се да је он то већ поручио Вучићу током његове посете Француској, а сигурно ће бити речи и о све учесталијим провокацијама Приштине у поседњих неколико недеља, посебно по питању подизања такси на 100 одсто.

Иако је Макрон пре неколико месеци изјавио да Европска унија не треба да прихвати нову чланицу све док се тај блок дубље не интегрише и не спроведе темељне реформе, извор тврди да Макрон није против проширења, већ сматра да је пре свега неопходно средити стање у ЕУ.

 

Извор: Srbija Danas/ Blic