Србија

КОВЕРТЕ, САТОВИ, МИЛИОНИ: Приштина се у борби за Интерпол служи прљавим средствима, а у томе имају и помоћ МОЋНЕ СИЛЕ

Притисци, плаћена путовања, нуђење новца, па и скупоценог накита у замену за гласове… Све ово тренутно покушавају приштински политичари у махнитим покушајима да, након неколико неуспешних покушаја, крајем новембра Косово уведу у светску полицијску организацију Интерпол.

Осим тога, како се може чути у дипломатским круговима, у игри је и наводна куповина златног накита, па скупоцених сатова, као и давање новца на руке свима онима који имају резерву или се премишљају да ли да подрже Косово у овом подухвату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дипломатски извори “Блица” објашњавају да се на овом послу ради годинама уназад, у континуитету, али да се у последње време он интезивирао, имајући у виду да ће се Генерална скупштина Интерпола, на којој ће се расправљати о овом захтеву, одржати од 18. до 21. новембра у Дубаију.

– Приштина врши политички притисак преко западних и исламских земаља да им ова идеја, после неколико неуспелих покушаја, прође. Паралелно са тим, појединим делегацијама земаља које нису финансијски баш “јаке” и које немају новца “за бацање”, нуде да плате пут, односно авионске карте, хотеле и остале трошкове боравка, само да би дошле у Дубаји и гласале за чланство Косова у Интерполу. Било је и неколико случајева да су појединцима нудили новац у замену за гласове – прича извор “Блица”.

Међутим, ово је само део приче око тога на који начин Албанци лобирају за свој “виши циље”. Да би исфинансирале све ово, а имале и да “подмажу” кога треба, приштинске власти су средином прошлог месеца усвојиле одлуку да се 1,2 милиона евра одобри Координационом телу за лобирање за чланство Косова у Интерполу.

Претпоставка је да би тим новцем могао да буде финансиран и скуп у САД који организује генерални конзул такозваног Косова. Заправо, реч је о пријему за шефове мисија у Уједињеним нацијама, на коме ће говорити одлазећа америчка амбасадорка при УН Ники Хејли.

Догађај је заказан за 13. новембар, а тема о којој ће бити речи је Косово у Интерполу, тачније “Зашто би Косово треба да постане члан”. Бар тако пише на позивници која је упућена представницима разних земаља. Управо ће Хејлијева на скупу дати своје виђење ствари на ову тему.

Међутим, поред ових, јавно опредељених 1,2 милиона евра, проштински медији писали су да је косовски председник Хашим Тачи месецима уназад лобирао како би се састао са председником САД Доналдом Трампом. У те сврхе је, наводно, ангажован и лобиста Брајан Балард, а све то требало би да кошта око пола милиона долара.

Такође, није тајна да су косовске владе, и раније, а и садашња, ангажовале разне лобистичке куће по САД како би им помогле да дођу до свог циља – признања Косова као независне државе и њеног чланства пре свега у УН, али и свим осталим међународним организацијама. Једна од таквих лобистичких фирми била је и “Подеста група”.

Међутим, питање је да ли ће Косово овог пута успети у свом подухвату. Приштина је и прошле године поднела молбу за пријем у Интерпол, али је премијер Косова Рамуш Харадинај недељу дана пре генералне скупштине у Кини повукао захтев због недостатка гласова подршке.

Пре тога, слична ситуација се десила када чланство Косова у Интерполу уопште није ни дошло на дневни ред, и то захваљујући Србији, а пре свих Русији и Кини, које су са своје стране лобирале против тога.

Интерпол има 192 чланице, а од међународно признатих држава у његовом чланству нису Северна Кореја и неколико пацифичких држава. Чланице нису ни неколико територија са спорном државношћу као што су Северни Кипер, Тајван, Абхазија, Јужна Осетија и Придњестровље.

 

Извор: Blic.rs