Издвајамо Србија

КУРЦ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ВУЧИЋЕМ: Србија може у ЕУ, само ако дође до договора Београда и Приштине

– ЕУ је потпуна тек када јој буду приступиле земље Западног Балкана -поручио је аустријски канцелар пред посету Србији

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у згради Генералног секретаријата председника Републике са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је већ друга посета Србији једног од највиших представника аустријске државе у кратком периоду. Пре неколико недеља председник Аустрије Александер ван дер Белен је посетио Београд, на позив српског колеге Вучића, а средином овог месеца планирана је и посета председника аустријског парламента Волфганга Соботке Србији.

Председник Србије поручио је да ће преговори у Бриселу бити настављени, али да, за сада, још увек не зна када ће се то десити.

На питање да ли ће ићи у Париз 11. новембра, после истицања заставе Косова, он је узвратио питањем „Да ли би требало да изолујемо себе?“

– Хоћете ли да Србија не буде представљена у Паризу, земља која је највише пропатила и претрпела највеће губитке током Првог светског рата, а да буде представљен Хашим Тачи – питао је он.

Аустријски канцелар Себастијан Курц је захвалио на позиву да посети Србију, и поручио да му је драго јер две земље имају снажну повезаност и добру сарадњу.

– Желим да честитам развојима који се дешавају у Србији, као и вама Александре Вучићу. Имали сте веома тешке реформе, и наша заједничка стремљена су да ове године буду отворена нова поглавља – рекао је Курц и додао да је по питању дијалога Београда и Приштине да је битно да не само да буде настављен, него да ускоро дође до завршетка.

– Веома је битно да Београд и Приштина пронађу решење које ће битни погодно за обе стране. Битан нам је миран суживот, и да у овом делу Европе буде мира и стабилности, а не нереда. Ја се надам да ће такав успех бити могућ и овај регион заслужује да постане део ЕУ, и сигурна сам да ће ЕУ бити потпуна са земљама са ових простора – рекао је Курц.

Уколико се дође до компромисног решења, Аустрија се неће мешати, али су они као председавајући Европском унијом, свесни да ће до тога тешко доћи.

СРБИЈА ЗАХВАЛНА НА ПОДРШЦИ КОЈУ ЈОЈ ПРУЖА АУСТРИЈА

Председник Србије после састанка захвалио се аустријском канцелару на посети и што води рачуна о нашој земљи.

– Ми смо разговарали о три важне теме. Једна је наши билатерални односи, који су бољи него икада. Друга важна тема је европски пут Србије и ја сам молио канцеларqа Курца да нам помогну са отварањем поглавља. Разговарали смо и о ситуацији у региону, увек то чинимо и односу београда и Приштине – изјавио је предсендик Вучић.

Он је подсетио да је Аустрија пре 10 година признала независност Косова, са чиме се Србија, наравно, не слаже.

– За нас је то тешка тема, али сам захвалан канцелару да Аустрија подржава свако решење до које би српска и албанска страна могле да дођу – поручио је Александар Вучић.

Он је рекао да би компромисно решење значило гарант мира у наредних 100 година, али је то сада тешко изводљиво.

ЕУ ПОТПУНА ТЕК КАД ЈОЈ ПРИСТУПЕ ЗЕМЉЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

Аустријски канцелар Себастијан Курц, поручио је пред посету Србији да је ЕУ потпуна тек када јој буду приступиле земље Западног Балкана.

Курц је на свом твитер налогу објавио видео поруку у којој је истакао да је Аустрија са Западним Балканом „политички, економски, културно и посебно људски тесно везана“.

– Западни Балкан нам посебно лежи на срцу и наш је важан економски, политички партнер, са којим смо посебно људски везани. Због тога тај регион, и за време председавања ЕУ, има нашу пуну подршку – нагласио је он.

Из аустријске владе је саопштено да ће Курц, током посете Београду, а сутра и Приштини, разговарати, поред билатералних односа, посебно о приближавању Западног Балкана ЕУ.

 

Извор: Телеграф.рс/Тањуг