Издвајамо Свет

ЛАВРОВ: Пропали напори ЕУ, САД притиска Приштину ДА ФОРМИРА ВОЈСКУ! РУСИЈА НЕЋЕ СЕДЕТИ СКРШТЕНИХ РУКУ!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је данас да су пропали напори ЕУ у посредовању између Београда и Приштине, нагласивши да се на Приштину врши притисак споља, пре свега из САД, да формира сопствену војску

– Очигледно је да су напори ЕУ пропали, јер је Приштина одбила да реализује све договоре који су до сада постигнути – рекао је Лавров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је додао, то се нарочито односи на формирање Заједнице српских општина и намеру Приштине да формира сопствене оружане снаге што би, оценио је, представљало грубо кршење резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, пренео је ТАСС.

– Очигледно, Приштину на то притискају споља, нарочито САД – рекао је Лавров.

Након састанка са министром иностраних послова и међународне сарадње Уније Комора Суефом Мохамедом Ел-Амином, Лавров је рекао да Русија поздравља одлуку Уније Комора да повуче признање Косова, наводи Спутњик.

Како је објаснио, Москва поздравља одлуке неких земаља да повуку признање Косова јер предузимање било каквих корака мора да буде засновано на резолуцији 1244 Савета безбедности УН, којом се Србији потврђује суверенитет над територијом Косова.

– Ми позрављамо одлуку Уније Комора. Чињеница да неке земље преиспитају свој став о признању Косова и повлаче (признање) или се уздржавају од доношења одлуке у корист таквог признања показује одговорност и ослањање на међународно право – рекао је Лавров.

Он је додао да ће Русија наставити да врши притисак да се примењују одлуке, које је донео Савет безбедности УН, нарочито резолуција 1244.

– Сви даљи корици за решавање актуелне ситуације, која је очигледно ненормална, требало би да се предузимају на основу резолуције 1244 -, нагласио је Лавров.

Шеф руске дипломатије подсетио је и да Москва снажно подржава дијалог Београда и Приштине протеклих година како би се постигло узајамно прихватљиво решење и да подржава улогу Европска уније као посредника, додаје ТАСС.

 

Извор: Тањуг