Здравље Издвајамо

ЛЕК КОЈИ МОЖЕ ДА ИЗАЗОВЕ РАК ОСТАЈЕ НА ТРЖИШТУ: Сви који га пију а посебно једна група пацијената ТРЕБА ДА ПРАТИ ОВО

Лек хидрохлортиазид који се даје скоро свим оболелима од хипертезније, болести коју има готово половина становништа Србије, а за који је Агенција за лекове обавестила лекаре да постоји ризик од појаве рака коже, неће бити повучен са тржишта. Једини савет надлежних и доктора пацијентима који се лече тим леком јесте да редовно прегледају кожу и на прве промене јаве се лекару.

Како наводе у Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС), лек неће бити повучен с тржишта јер је „његова примена у лечењу од велике користи“. Таквих лекова који садрже активну супстанцу хидрохлортиазид на тржишту има 35 под различитим тржишним именом, али на свокој кутији пише коју активну супстанцу садржи и у којој јачини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је навео Павле Зелић из АЛИМС, пацијенти не би требало да прекидају терапију, а писмо здравственим радницима је мера опреза и издато је и у Хрватској и другим земљама Европске уније.

– Није разлог да се повлачи лек са тржишта. Повећава се опрез на могућност појављивања ових изузетно ретких типова карцинома. Све је ово једна регулаторна мера чији је циљ да будемо опрезнији. Да лекари и пацијенти обрате пажњу и на кожу – рекао је он, а преноси ТВ Прва.

Према његовим речима, хидрохлортиазид је диуретик, супстанца која се широко примењује у лечењу хипертензије и разних других стања, а резултати две студије у Данској на пацијентима који су користили лекове са том сусптанцом 11 година, показали су да је учесталост могућности добијања немеланомских карицнома коже, који су иначе изузетно ретки, „незнатно повећани“.

– За планоцелуларни карцином учесталост је један до 34 на 100.000 пацијената, а сада се повећава 4,7 пута, а за базоцелуларни негде 30 до 150 на 100.000 људи и повећава се 1,3 пута. Промили су у питању и јако мала вероватноћа – навео је представник АЛИМС-а.

Он каже да у Србији нема забележеног случаја и додаје: „Саветујемо пацијенте, пре свих оне који 11 година пију те лекове, да прате све промене на својој кожи и одмах обавесте лекара уколико примете неуобичајене појаве.

„Јесте забрињавајуће „

И онколози саветују редовно праћење промене на кожи, међутим, за разлику од онога што кажу у АЛИМС-у, за њих резултати ове студије нису тако безначајни.

Како за „Блиц“ тврди чувени српски онколог проф. др Владимир Ковчин, „појаве немаланомских карцинома коже код пацијената који пију хидрохлортиазид, а који су објављени у студијама, статистички су значајни“.

Проф. др Ковчин каже да је добро што је АЛИМС упутио писмо здравственим радницима да постоји веза између појаве немеланомског канцера коже и коришћења лека, јер би то сви требало да знају.

– АЛИМС је ту информацију добила на основу резултата данске студије. Врло је тешко сада да се окарактерише да ли је то све опасно, али резултати студије јесу статитистички значајни. Цела та ствар захтева додатно праћење и истраживање. Немеланомски карцином коже не даје метастазе и може да се излечи. То је добра ствар код те врсте рака. Сви људи који пију тај лек требало би да прате промене на кожи. Уколико уоче било шта сумњиво нека се обрате свом лекару – саветује проф. др Ковчин.

„Треба гледати однос користи и ризика“

Проф. др Миљко Ристић, најчувенији српски кардиохирург, каже за „Блиц“ да на тржишту постоје замене за тај лек и додаје:

– Људи немају разлога за страх ако су досад пили неки од лекова који у себи садрже хидрохлортиазид, јер они нису повучени с тржишта, ефикасни су, а на лекарима је да кажу пацијентима да се појавило то ново упозорење да постоји веза између те сусптанце и појаве рака коже. Ти лекови могу да се користе и даље, уз услов да оболели проверавају све промене на кожи и ако их уоче да то покажу својим лекарима – каже проф. др Ристић за „Блиц“.

Како додаје, свака информација или упозорење на дејство неког лека може некоме да звучи страшно, али да се „увек гледа однос користи и ризика лечења одређеним леком“.

– Сви који имају хипертензију у својој терапији имају и лек за избацивање сувишне течности из организма. Ти лекови доприносе снижавању високог крвног притиска и спречавају нежељење последице те болести. Дакле, корист од њих је велика – објашњава др Ристић.

Иначе, додаје, сваки лек има своја нежељена дејства, то пише у њиховим упутствима за коришћење, уз савет пацијентима да уколико примете неко од њих да се обрате свом лекару.

– Ово упозорење на ризик од немеланомског канцера коже здравственим радницима је добро јер лекари сада могу да дају савет својим пацијентима да сами прате своје стање на кожи и на време пријаве евентулен промене. Такође, везу између те болести и активне сусптанце лека пронашли су европски научници, а резултате обелоданили управо да би се спречиле било какаве последице. Рак коже у најранијој фази је излечив – наводи он и додаје да нема места страху већ сарадњи између лекара и пацијената.

„И даље ћу да прописујем лек оболелима“

Прим. др Ивица Здравковић, специјалиста опште медицине, каже за „Блиц“ да он неће престати да прописује лекове који садрже хидрохлортиазид пацијентима јер су то незамењиви лекови у лечењу, не само виског притиска, већ и неких других болести.

Постоје замене, каже он, али хидрохлортиазид је укључен у многе лекове за лечење других болести.

– Хидрохлортиазид није забрањен. Данска студија на коју су се у писму нама, здравственим радницима, позвали у АЛИМСУ је из прошле године. Свакако нећу престати да га прописујем докле год тај лек не изгуби дозволу за стављање у промет – навео је он за „Блиц“.

Мења се упутсво за лек

Једино што ће се сада променити у вези са целом овом причом је натпис у упутству. Како се наводи у писму здравственим радницима, биће ажужирани такозвани сажетак карактеристика лека и упутство за лек како би се додала информација о ризику од немеланомског карцинома коже, удруженим са употребом хидрохлортиазида.

 

 

Извор: Радмила Бриза/Блиц