Регион Србија

ЛИЦЕМЕРИ ПОКАЗАЛИ ПРАВО ЛИЦЕ! ЛИНТА: Хрвати и Муслимани током Првог светског рата су били огорчени непријатељи Србије

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас, поводом 100 година од потписивања Дана примирја, да бројне чињенице потврђују да су се Хрвати и Муслимани током Првог светског рата показали највећим делом као огорчени непријатељи Србије – већи и од самих Аустријанаца

Линта истиче да се често заборавља чињеница да је посебно одушевљење за рат против Србије 1914. године, у великој већини, исказао хрватски народ, да је становништво Загреба, Карловца и низа других хрватских градова одушевљено је пљескало антисрпским песмама хрватске омладине и исто тако одушевљено је пљескало војсци на поласку у рат против Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео и да је Загребачки 13. корпус током напада на Србију 1914. године био ударна песница аустроугарске војске, а да је сачуван велики број сведочанстава која говоре да су Хрвати, у униформама аустроугарских војника, најжешће јуришали на Србе у Церској бици, на Мачковом камену и у Колубарској бици.

– У то време Хрвати су ушли у више српских пограничних места као што су Лешница, Шабац, Обреновац, где је војницима била дозвољена одмазда. Хрвати су убијали и вешали српске цивиле и пљачкали њихову имовину – додаје се у изјави.

Линта истиче да су сачувани и бројни документи и фотографије на којима су вешала са Србима, а око вешала су аустроугарски војници, од којих су већина били Хрвати.

– Такође, босанскохерцеговачки пукови, који су у највећој мери били састављени од Хрвата и Муслимана, сматрани су за најелитније јединице у целокупној аустроугарској војсци. Војницима и официрима босанскохерцеговачких пукова додељено је у рату 1914-1918. године чак 33.318 разних медаља за храброст – златних, сребрних и бронзаних – подсећа Линта.

Он, с друге стране, наглашава да су се мобилисани Срби у аустроугарској војсци нашли у веома тешкој ситуацији, да су у рату против Србије 1914. године распоређивани најчешће у прву борбену линију, а иза њих – Хрвати и Мађари.

– Сваки онај ко би оклевао са отварањем ватре на своју браћу или, пак, пуцао увис, био би отпозади убијен… За грешке, пропусте, огрешења о дисциплину и прописе уопште, за неизвршење наређења до у најмању ситницу, Срби у аустроугарској војсци били су веома строго кажњавани – истиче Линте.

 

Извор: Informer.rs