Издвајамо Спорт

МА, ПУСТИТЕ „КЛОПЕ, СРБИНЕ:“ Погледајте шта су урадили СВИ ФУДБАЛЕРИ ЛИВЕРПУЛА пред меч са Звездом! (ВИДЕО)

Изазвао је одушвељење тренер Ливерпула Јирген Клоп када је ушао на стадион Црвене звезде пред меч четвртог кола Лиге шампиона, али похвале за потез на који се одлучио не треба да иду само њему.

Подсетимо, немачки стратег славног клуба са Енфилда је на своју јакну прикачио Наталијину рамонду, којом се у Србији одаје почаст жртвама Првог светског рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наталијина рамонда (Рамонда сербица, лат.) је цвет који има чудесно својство да, иако потпуно осушен, оживи када се изнова залије, па је баш то својство биљке коју је Јосиф Панчић открио у близини Ниша одабрано као симбол победе Србије у Великом рату, јер је војска наше земље била готово уништена, а ипак остварила тријумф.

УЕФА је непосредно пред почетак меча Звезда – Ливерпул дозволила домаћој екипи да носи овај симбол на дресовима, а Јирген Клоп је још једном показао колики је човек и решио да и он на своју опрему закачи Наталијину рамонду.

Међутим, иако их на то нико није терао, нити су били обавезни да то учине – сви фудбалери Ливерпула су на своје дресове прикачили овај симбол:

На ретко којој фотографији са саме утакмице је овај детаљ био видљив, јер је налепница којом је папирић прикачен на тканину дреса – релативно брзо отпадала када је почела борба за лопту.

Подсетимо, Србија је, према подацима Конференције мира у Паризу 1919., изгубила у Великом рату 1.247.435 људи, односно 28% од целокупног броја становника које је имала по попису из 1914. год. Од овог броја погинуло је или умрло од рана и епидемије 402.435 војника. Приликом преласка преко Албаније умрло је 77.455 војника, у борбама на Солунском фронту 1916.18 године 36.477, побијено или умрло у заробљеништву 81.214, а 34.781 војника умрло од рана или болести на територији Србије 1915. године. Што се тиче цивилног становништва, губици су износили 845.000. Од 200.000 грађана који су пошли за војском преко Албаније погинуло је или умрло преко 140.000 људи. Епидемија пегавог тифуса 1914/1915 однела је 360.000 људи.

Фото: Јутјуб

Када се посматрају подаци са париске Конференције о жртвама Србије, испостави се да, када бисмо одржали минут тишине за сваког грађанина наше земље погинулог/погинулу у Првом светском рату, ћутали бисмо непрекидно 866 дана, односно две године и 136 дана.

Зато је гест Јиргена Клопа али и свих фудбалера Ливерпула – за поштовање.

Извор: Дарко Николић/Блиц