Издвајамо Регион

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Импонује ми да чланици НАТО безбедност угрожава један песник! Намеравао сам да кад умрем живим у ЦГ

Академик Матија Бећковић, поводом решења црногорске полиције којим му је забрањен улазак у Црну Гору, прокоментарисао је да му врло импонује да једној чланици НАТО-а може безбедност да угрози један песник.

Бећковић је за РТС рекао да не зна да ли се решење црногорске полиције односи на њега живог или мртвог пошто је, каже, намеравао да, када умре, живи у Црној Гори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То ми врло импонује да једној цланици НАТО пакта може безбедност да угрози један песник“, истакао је Бећковић.

Наводи да га не чуди што су њему забранили улазак у Црну Гору, али га, каже, чуди што је забрањено и појединим историчарима, јер „то није било ни у старим временима“.

Из црногорске владе саопштено је да је прелазак државне границе ускраћен књижевнику Матији Бећковићу, историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и српском политичару и правнику Дејану Мировићу, јер „угрожавају националну сигурност Црне Горе“.

Управа полиције Црне Горе се, према истим наводима, још није званично огласила овим поводом.

Старешинама на свим граничним прелазима је достављен списак особа које не смеју да уђу у Црну Гору, јер угрожавају националну сигурност земље.

Српски интелектуалци, којима је наводно забрањен улазак, били су најављени као говорници на прослави јубилеја Подгоричке скупштине, којим се обележава 100 година од победе у Првом светском рату, као и присаједињење Црне Горе Краљевини Србији и уједињење у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, 1. децембра у Крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

 

Извор: Тањуг