Свет

МЕРKЕЛ И МАKРОН ПРАВЕ СЈЕДИЊЕНЕ ЕВРОПСKЕ ДРЖАВЕ: Лидери најмоћнијих европских држава мењају ЕУ!

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон намеравају да од ЕУ направе Сједињене европске државе. Меркелова је позвала земље чланице ЕУ да се одрекну свог суверенитета у корист европских институција, што је подржао и Макрон, који такође жели јачу Унију

Двоје лидера сматрају да се ЕУ налази на прекретници кад је у питању њена будућа улога у свету. Обоје желе да Европа води главну реч, те је Меркелова зато на једном скупу у Берлину у четвртак увече навела да би Унија морала да буде много чвршћа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поновна изградња

– Данас би националне државе морале да буду спремне да одустану од свог суверенитета. Наравно, по уређеном методу. Национални парламенти морају играти кључну улогу у том процесу. То је за опште добро – рекла је Меркелова.

Немачка канцеларка упозорила је на раст национализма у Европи, истичући да неки политичари верују да могу да реше све сами и да мисле само на себе.

– То је национализам у својој најчистијој форми. То није патриотизам – нагласила је Меркелова.

Она је бранила и своју политику отворених врата према избеглицама, због које јој је популарност у земљи драстично опала и због које је критикују многи европски лидери.

– У интересу је свих нас да се постарамо да глобални услови за избеглице и мигранте који траже посао буду побољшани – навела је немачка канцеларка.

Те њене ставове подржава и Макрон, који каже да Француска и Немачка деле одговорност за поновну изградњу Европе.

– Та одговорност значи изградњу заиста суверене Европе, јаке Европске уније – рекао је Макрон, који се раније заложио и за формирање европске војске.

Аналитичари кажу да су француски председник и немачка канцеларка увидели да се ситуација у свету мења и да би само чврста ЕУ, много чвршћа него сада, успела да преузме водећу улогу.

– Са доласком Доналда Трампа на власт у САД и разлаз ЕУ и Британије, која је била највећи противник јаке, суверене Уније, отворила се могућност да Европа преузме лидерску позицију у свету. С обзиром на централни положај Европе на мапи, непопуларност Америке и њену промашену спољну политику, прављење европске супердржаве и јачање њеног утицаја је сада могуће – објашњавају аналитичари.

Чиста фикција
Они додају да би Европа с федералним уређењем, у којем би грађани бирали председника, била много моћнија од САД.

– Само много интегрисанија ЕУ може да буде ривал САД. У том случају Сједињене европске државе могле би да преузму водећу улогу у свету – наводе стручњаци.

С друге стране, многи не верују да ће ЕУ икад бити интегрисанија него сада и тврде да је пројекат прављења европске супердржаве фикција.

– Ниједна европска земља се неће лако одрећи свог националног суверенитета. Земље на Старом континенту нико не може да натера да се одрекну независности. То је највећи проблем у успостављању јединствене Европе. Уједно, неке државе се залажу за то да правила унутар ЕУ буду још лабавија, а не јача – кажу аналитичари.

 

Извор: Informer