Издвајамо Регион

МИЛОГОРЦИ НАМ ОПЕТ ЗАБИЛИ НОЖ У ЛЕЂА: ПРИШТИНА ИМА СИГУРАН ЦРНОГОРСКИ ГЛАС У ИНТЕРПОЛУ, нема разлога да мењамо одлуку!

Фото: Pixabay.com

Односи са Србијом су „најбољи и најстабилнији од независности Црне Горе, а сарадња интензивна“, изјавио је шеф дипломатијие Црне Горе Срђан Дармановић и рекао да ће Црна Гора гласати за пријем Косова у Интерпол.

– Ми веома подржавамо органе Србије да буде чланица Европске уније – рекао је Дармановић подсећајући да Београд није заинтерсован за пут ка НАТО и да у томе постоји различита политика две државе, преноси РТЦГ. Дармановић је изразио данас задовољство односима Црне Горе са државама у региону, наводећи да су „односи са суседима стубови спољне политике“. Без сигурних и стабилних суседа, ни нама не може бити добро, зато им помажемо – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући односе са Србијом и чињеницу да њени највиши званичници, председник Александар Вучић и премијерка Ана Барнабић, нису долазили у Црну Гору, Дармановић је рекао да су они „најбољи и најстабилњи од независности, а сарадња интензивна“.

Он је подсетио да је његов колега Ивица Дачић посетио Подгорицу.

– Ми веома подржавамо органе Србије да она буде чланица Европске уније – рекао је Дармановић и подсетио да та држава није заинтересована за пут ка НАТО и да у отме постоји различита политика двије државе.

За Резолуцију поводом 100. Подоричке Скупштине, коју је Парламенту предложила владајућа коалиција, он је оценио да не би требало утицати на односе са Србијом, наводећи да је то унутрашње политичко питање.

Црна Гора се неће бавити преговорима Косова и Србије, рекао је Дармановић и додао да очекује њихов наставак. Црна Гора ће поново гласати да Косово буде чланица Интерпола јер „нема разлога за промену одлуке“, рекао је Дармановић.

– Ми смо пријатељи обема странама, не желимо политичке тензије у региону, јер кад би их било ми смо као мала држава увек изложени – оценио је црногорски шеф дипломатије.

Дармановић је рекао је да је Црна Гора у случају бившег премијера Македоније Николе Груевског поступала као и са сваким другим грађанином. Када је у питању Русија, Дармановић је рекао да не верује да је време затегнутих односа прошло.

– Русија има своју улогу на Балкану, она је израз онога што се дешавало 2016. Русија је велика светска сила и има свој интерес који се некоме свиђа или не, али такав ће остати. Црна Гора је постала чланица НАТО, као мала држава нема претензије али ће своје савезничке обавезе извршавати. Пожељан је сценарио да ми имамо односе са Русијом попут Хрватске, Словеније – објаснио је.

Поводом констатације да је Кина веома присутна на Балкану, Дармановић је рекао да се улогом Кине баве и на светском нивоу. „Кина се у нашу политику уопште не меша“, рекао је Дармановић.

 

Извор: Фонет