Издвајамо Русија Србија

МОСКВА ПОСЛАЛА ЈАСНУ ПОРУКУ: Ако се формира косовска војска, СРБИЈА ИМА ПРАВО ДА…

Фото: Јутјуб

Александар Јонов, заменик директора руског Института безбедности и одрживог развоја, напомиње да Косово нема право на формирање сопствене Војске.

– Косово је територија која није предмет међународног права, пошто је ова регионална јединица извршила сецесију под притиском америчких агресора на Југославију, посебно на територији Србије. Из овога следи да ова формација нема право на стварање оружаних јединица у складу с усвојеним декларацијама УН-а. Ако руководство ове територије одлучи о обуци нових оружаних плаћеника и терориста, онда ће Србија и њени савезници задржати право на симетричан одговор. Ово ће довести до нових тензија у Европи и присилити српско руководство да мобилише своје војне јединице. Сходно томе, свака провокација Косовара може довести до војне ескалације – каже он на почетку, напомињући да је заправо Запад створио Косово као центар нестабилности на Балкану и на територији јединствене Европе.

– Русија треба да помогне и помоћи ће братском народу. За то постоје мирни дипломатски алати, али ако су исцрпљени, онда ће Русија наћи начине за решавање сукоба – наводи он.

Подсетимо, Председник Александар Вучић рекао је да ће војска Косова бити формирана 28. новембра.

Потом су освануле информације да су САД, које су косовским Албанцима и дозволиле стварање војске, истовремено одобриле и куповину оружја за 300 милиона евра. Албанци се надају да би им помоћ у оружју могла стићи и од Хрватске.

Војни аналитичар Владе Радуловић наглашава да војска Косова не може да угрози Србију јер је наша војска веома моћна, али да ипак представља опасност за наш народ на КиМ.

– Ми имамо заиста озбиљан безбедносни систем. Али, поставља се питање заштите српског становништва на КиМ и наше имовине и светиња, јер просто суочиће се с тим да ће бити у окружењу оних команданата који су до јуче учествовали у терористичким борбама ОВК. Не можемо очекивати да ће неко ко је учествовао у акцијама ОВК и злочинима над Србима сада да се залаже за мир – каже Радуловић.

Вулин: Вучић је с правом забринут
Министар одбране Александар Вулин каже да формирање војске Косова јесте изазов и претња за безбедност у региону и да је председник Вучић с правом забринут. Вулин је упитао каква је потреба да се формира било каква оружана снага на простору КиМ.

– Да занемаримо право, правду, да све то ставимо на страну и поставимо конкретно питање шта ће вам војска? Против кога ћете да се борите? Напашћете Црну Гору? Северну Македонију? Снаге КФОР-а? Албанију? Ако вам служи за борбу против Србије одмах је распустите, јер Србија нема намеру да напада своју јужну покрајину нити да учествује у било каквим ратовима и сукобима – поручио је Вулин.

 

Извор: Vostok