Свет

НАТО није крив за Либију: Столтенберг открио ко је покренуо операцију против Гадафија

Операцију у Либији није иницирао НАТО, већ неколико европских држава који су касније схватиле да је потребна помоћ Алијансе, изјавио је генерални секретар организације Јенс Столтенберг.

Столтенберг је на конференцији у Берлину изјавио да ће „европски савезници некад нешто морати да ураде без САД“: само је више операција са Американцима и често постоји потреба за њима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Добро се сећам операције у Либији, јер сам тада био премијер Норвешке и Норвешка јој се придружила“, додао је он.

По речима генералног секретара НАТО-а, „либијска операција од почетка није била операција НАТО-а, већ Европе. И то не Немачке, већ више Француске и Велике Британије“.

За време разматрања ситуације у Либији у Паризу, „НАТО-а није било за столом“, али су касније земље-иницијатори схватили да им је потребна помоћ Алијансе и САД „у њиховим командним структурама и могућностима“.

После свргавања и убиства Моамера Гадафија 2011. за време оружаног сукоба, Либија доживљава период оштре кризе. У земљи влада двовлашће: на истоку државе у граду Тобруку ради парламент којег је изабрао народ, а на Западу у главном граду Триполију налази се Влада националног јединства са Фаезом Сараџем на челу, која је формирана уз подршку УН и Европе. Власт источног дела земље делује независно од Триполија и сарађује са националном војском са Халифом Хафтаром на челу, који води рат са екстремистима. У Паризу су се у мају стране политичког сукоба договориле да ће 10. децембра одржати нове председничке и парламентарне изборе.

 

Извор: rs.sputniknews.com