Србија

Не пише нам се добро: Приштински функционери спремају СПИСАК МЕТА ако уђу у Интерпол, први на листи за хапшење – Диковић

Уколико Косово буде примљено у Интерпол, на потерници ће се на захтев Приштине наћи бивши начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, сазнаје „Блиц“.

Генерална скупштина Интерпола почиње у Дубаију у недељу, 18. новембра, и трајаће до 21. О евентуалном чланству самопроглашене државе Косово одлучиваће се у уторак, 20. новембра. Упоредо са заседањем Скупштине и Београд и Приштина су у дипломатској офанзиви, а на терену, на Косову, полиција патролира на готово сваком кораку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како за „Блиц“ преносе дипломатски извори из Приштине, Диковић је у случају да Косово уђе у Интерпол готово сигурно лице са потернице. Извор „Блица“ наводи да не коментарише основаност или оправданост могућих захтева приштинских власти већ само ко су „људи које ће Косово ставити на листу“.

Име генерала Диковића помињано је и раније, а њему се приписује одговорност за злочине за које косовска страна тврди да су почињени у зони одговорности 37. моторизоване бригаде којом је генерал управљао. Према тим тврдњама, а за које до сада није подигнута ниједна оптужница, у Диковићевој зони одговорности на десет локација – Старо Чикатово, Ћирез, Бакс, Избица, Шаварине, Врбовац, Доња Судимља, Резала, Доњи Забељ, Гладно Село – убијено је око 1.400 албанских цивила, а више хиљада протерано.

Потернице и за цивиле

На потерницама Интерпола наћи ће се и полицијски официри нижег ранга, али не само они. Према сазнањима „Блица“, приштинске власти намеравају да гоне и цивиле Србе, за које тврде да су учествовали у паравојним јединицама. Заправо, реч је о Србима којима су Албанци 1999. отели имовину, а коју данас не желе да врате правим власницима. Сумња се да би најмање педесетак Срба по овом основу могло неосновано да се нађе на међународној потерници. Део њих се већ налази на Унмиковој листи на којој су завршили јер су их Албанци теретили, „а они нису били доступни“ за тамошње органе, што је између осталог главни критеријум за доспевање на листу. Нико од саговорника „Блица“ није могао са сигурношћу да искључи да Косово неће „потраживати“ или покушати да прогура са неким новим аргументима поједине хашке оптуженике, попут генерала Владимира Лазаревића.

Противтежа Хагу

Генерално, са чланством у Интерполу Приштина ће настојати да што више актера из времена режима Слободана Милошевића заврши на потерницама, а потом и да ће их државе наклоњене Косову задржавати.

– Косово ће заправо настојати да свим силама са потерницама против Срба направи равнотежу са Међународним судом који мора да почне са радом у Приштини. Пред тим судом на оптуженичкој клупи наћи ће се звучна имена и тренутне косовске сцене – каже извор „Блица“.

Како се ближи доношење одлуке, на Косову је повишена безбедност. Међу Србима кружи црнохуморна шала – да су ови дани најсигурнији за њих. Логика је једноставна, косовске власти не смеју пре одлучивања на терену да дозволе ни најмањи инцидент. Косовским полицајцима је продужено радно време за четири сата, а дуж целе територије су патроле.

Чувају манастире

Посебно се обезбеђују манастири и српски културно-историјски споменици. Одлука о повишеној безбедности трајаће до 21. када се завршава Скупштина Интерпола, а косовске власти незванично тврде да су се одлучиле на тај корак „јер се Косово приближило чланству, али постоје упозорења о дестабилизацији безбедносне ситуације како би се спречио пријем у међународну полицијску организацију“.

С друге стране, у Београду је јуче ујутро одржана седница Бироа за координацију служби безбедности. Након састанка министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да су све службе безбедности – војска и полиција добиле конкретне задатке шта треба да предузимају у наредном периоду.

– Из разумљивих разлога не могу да вам кажем шта је то, али се свакако предузима све што је у нашој могућности да спречимо неки нови егзодус нашег народа – рекао је Стефановић.

Хероин проблем на Косову

На Косову чланство у Интерполу се доживљава искључиво као још један доказ државности. У дипломатским круговима, међутим, сматра се заблудом став да је Интерпол искључиво политички поен.

– Уласком у Интерпол отвара се простор који до сада међународне снаге које су на Косову нису завршиле, а то је пресецање нарко-приче, балканског хероинског пута коме једна од главних путања јесте преко Косова – каже дипломата, извор „Блица“.

 

Извор: Blic.rs