Издвајамо Србија

НОВИ УДАР НА ЏЕП ВОЗАЧА: Цене горива настављају да скачу

Фото: Јутјуб

Цена горива на безинским пумпама у Србији већ дуже иде навише па је сада литар скупљи више од десет одсто него на почетку године.

Наиме, тада је литар бензина коштао око 144 динара, а сада је око 157, док за литар евродизела, који је коштао око 151 динар, сада треба око 170.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јасно је да је за пуњење резервоара на пумпама у Србији потребно доста новца. Наиме, за 40 литара бензина потребно је издвојити око 6.300 динара, док је за исту количину евродизела потребно око 6.800. То су свакако високе цифре па зато и не чуди што многи возачи резервоаре својих аутомобила већ дуго пуне за 1.000 динара, а у њих се за тај новац слива све мање горива.

Разлог за то је цена нафте, која се од почетка године до сада често мењала и углавном је поскупљивала, па је за протеклих десет месеци барел скочио десетак долара.

Наиме, у јануару је барел „брента” коштао око 67 долара, а сада је око 75, али то није највиша овогодишња цена. За барел „брента” најмање је требало у фебруару, када је важила цена од око 65,50 долара, а највише је коштао почетком октобра, кад је достигнута цена виша од 86 долара, пише Дневник.

Будући да на цену нафте утиче мого фактора, од којих нису сви економски, тешко је прецизно рећи у којем смеру ће се она кретати у будућности. Зато се не може поуздано рећи ни то како ће на цену нафте утицати то што је јуче почела пуна примене санкција према Ирану, али, по речима секретара Удружења нафтних компанија Србије Томислава Мићовића, не треба очекивати велике промене.

Он указује на то да је српско тржиште, као и тржишта свих земаља које у великој мери зависе од увоза нафте, веома осетљиво на промене берзанских котација.

„Промене берзанских котација се брже или спорије – што зависи и од других тржишних кретања – увек одразе на цену горива у Србији. Дакле, ако се настави тренд пада цене нафте, то ће се свакако утицати и на цену горива у Србији. Ипак, у питању је увек утицај са задршком па је, рецимо, цена сирове нафте из дана у дан почела да расте 15. августа, а гориво у Србији је значајније поскупело месец касније, половином септембра“, каже Мићовић.

 

Извор: Дневник