Србија

Новина у војсци: Министар Вулин открио шта нас у будућности очекује

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Српски министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да, с обзиром на важност спорта у војсци, Војска Србије планира да у наредном периоду формира спортску јединицу у којој ће најбољима бити омогућено да се баве оним у чему су најбољи

– То је начин и да омогућимо да најбоље и најталентованије спортисте из спортова који су нама битни, привучемо у Војску
Србије, да их привучемо да постану део Војске Србије, њени припадници и да тако завршавају своју каријеру. Да знају да о њиховом раду неко води рачуна, да је неко поносан на њих и да ће неко њихово знање и вољу желети да искористи и у годинама када више не буду били активни такмичари, а да за време свог активног бављења спотром нижу успехе – нагласио је Вулин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, министар и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, приредили су данас у Малој ратној сали Старог Генералштаба пријем за чланове војних репрезентација у џудоу и маратону поводом успеха који су остварили на светским такмичењима.

Џудо репрезентација Министарства одбране и ВС освојила је на 38. светском војном првенству у Рио де Жанеиру у Бразилу три медаље, чиме је први пут у историји војног џудоа освојена медаља за Србију.

Такође, женска екипа Министарства одбране и ВС освојила је сребрну медаљу на 50. светском војном првенству у маратону које је одржано у Бејруту, у Либану. На такмичењу је учествовало 15 земаља света, чланица Међународног савета за војне спортове (ЦИСМ).

Вулин је честитао војним спортистима у име Министарства и ВС на постигнутим успесима, труду, упорности и дисциплини, као и на ономе што су показали на борилиштима и ван њих – да је припадник Војске увек професионалац, спортиста, као и онај ко се увек бори да буде први, али више и изнад свега човек који воли своју војску и своју земљу, и који им служи на понос.

Указујући на важност спорта у војсци, министар Вулин је подсетио да се у Војсци Србије спорт не само промовише већ спорт мора да се живи.

– Било је времена када смо занемаривали спорт, када нисмо размишљали колико је важан, било је времена када нисмо схватали, или смо желели да заборавимо да морамо да улажемо у изванредне појединце који су у стању да жртвују и своје време и време своје породице, да би створили резултат – не за себе, већ за Војску Србије, институцију којој припадају. Али, ви сте пример како ми желимо да изгледа Војска Србије, како желимо да изгледају наши припадници, како желимо да размишљају наши припадници – нагласио је министар Вулин.

Говорећи о значачају постигнутих успеха, шеф делегације Републике Србије при ЦИСМ, бригадни генерал Синиша Радовић, истакао је да је конкуренција на овим светским војним такмичењима била изузетно јака, али да су српски репрезентативци и у џудоу и у маратону остваремним резултатима показали спремност, умећа и вештине и учинили све поносним.

Потпоручник Весна Ракић, која је у категорији до 78 килограма освојила бронзану медаљу, обраћајући се у име војне џудо репрезентације, истакла је да је уложен велики рад и труд свих чланова екипе, а била су потребна велика одрицањаи на приватном и на професионалном плану, да би се такви резултати остварили.

Говорећи у име репрезентације маратонаца ВС, капетан Невена Јовановић истакла је да је трка била веома изазовна, као да српски репрезентативци нису до тада имали прилике да се сусретну с таквом трком, што успех екипе Србије чини још значајнијим.

 

Извор: Informer.rs/Tanjug