Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ ! 9 симптома смртоносног рака плућа које могу да имају и непушачи

Лако је веровати да ако никада нисте пушили цигарете не постоји шанса да добијете рак плућа, али нажалост то није истина.

Око 5 до 15 одсто људи којима је дијагностикован рак плућа нису били пушачи. Забрињавајућа је то што је рак плућа један од водећих облика рака који погађа жене, али и мушкарце, и убија их више него рак дојке, црева и простате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Било да редовно пушите или да никада нисте запалили цигарету у животу, морате да будете опрезни са симптомима јер многи од њих се не повезују са раком плућа и најбоље је да се посаветујете на време са лекаром. Ово су само неки од симптома који могу да изазову забуну.

Добили сте кашаљ који никако да прође

Уколико кашљете без неког великог повода и нисте прехлађени, јавите се лекару који ће у случају потребе за тим преписати снимање или чак скенер. Ултразвук је често прва станица ка утврђивању узрока кашља, али није увек поуздан. ЦТ скенери су најпрецизнији и могу да дијагностикују болест и у најранијем стадијуму.

Често добијате бронхитис или неку другу респираторну инфекцију

Честе респираторне инфекције, као што је бронхитис или хронична упала плућа је знак да тумор или нека лезија изазивају зачепљење. Код блокаде, проток ваздуха је ограничен и секрет који се лучи може да остане заробљен и да изазива изнова и изнова инфекције.

Мршавите без дијете

Необјашњив губитак тежине је увек аларм за узбуну, поготово када се сумња на рак. Болест узима много хранљивих материја из тела, а утиче и напроизводњу хормона који утичу на симптоме као што је губитак тежине.

Бол у костима

Ако се рак плућа проширио на остатак тела, можда ћете осетити бол у костима или зглобовима. Леђа и кукови су обично први на удару.

Имате оток у лицу и на врату

Ово је симптом веома озбиљног синдрома који је повезан са раком плућа који блокира циркулацију крви из главе и рамена назад до срца, па је неопходна интервенција лекара.

Осећате константно умор

Нормално је осећати умор, али бити уморан може да буде збуњујући симптом. Многа медицинска стања могу да доведу до умора па је зато овај симптом често збуњујући.

Осећате слабост у мишићима

Овај симптом иде руку под руку са умором. А слабост у мишићима ногу и руку отежава ваше кретање и обављање свакодневних активности.

Пијете много воде и много мокрите

Рак плућа зна да поремети однос минерала и витамиан у организму. Изазива повећану потребу за течности и избацивање исте.

Искашљавате крв

Ово је дефинитивно најозбиљнији симптом који морате да пријавите лекару. Уколико се на време открије овај рак може да се третира и имаћете веће шансе да се опоравите.

 

Извор: Informer.rs