Србија

ОКРШАЈ Бивши немачки амбасадор: „Тадић је 2007. постигао договор са Тачијем“. Тадић: „Ово је правдање Вучића“

На друштвеним мрежама дошло је до окршаја лидера СДС и бившег председника Србије Бориса Тадића и бившег немачког амбасадора у Србији Волфганга Ишингера наводног плана за решење косовског проблема из 2007. године.

Наиме, све је почело Ишингеровим твитом, у коме је навео, да је 2007. године постојало разумевање Тадића и косовског председника Хашима Тачија по питању споразума, али да до њега није дошло због уплитања Москве, а на захтев Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тадић је, наиме, у реакцији на овај твит навео да је Ишингер изнео неистину и да он никада није имамо никакав договор са Тачијем.

Али, кренимо редом.

Ишингер је пре два дана на твитеру, поводом сусрета руског председника Владмири Путина и Тачија на маргинама догађаја у Паризу, написао:

– Ово је добра вест. На жалост, када сам отишао у Москву у новембру 2007. године, да питам да ли подржавају компромис између косовског председника Хашима Тачија и председника Тадића, који су били спремни на споразум уз подршку ЕУ и САД, Русија је одбила. Изгубили смо 11 година – написао је Ишингер.

На то му је одговорио Тадић, који је рекао да није никада прихватио никакав договор са Тачијем, чак ни да су имали билатерални састанак.

– Био сам спреман да саслушам сваки рационални предлог како бисмо дошли до решење које штити достојанство обе стране. Нажалост, никада нисам чуо тако нешто – написао је Тадић.

Расправа је настављена, па је Ишингер запитао: Да ли причамо о истој ствари?

– Колико се сећам, мој нацрт споразума из октобра 2007. године био је заснован на немачком моделу споразума, и могао је бити прихваћен да ваш премијер (у то време Војсилав Коштуница) у то време није саветовао Москви да каже „не“, што је Москва и учинила. 11 година је изгубљено! – написао је Ишингер.

Тадић му је одговорио да је увек у обзир узимао његове предлоге, али да никада није рекао да их прихвата.

– Медији у Србији преносе вашу изјаву као да сам прихватио неки договорени споразум са Тачијем, што једноставно није истина – навео је Тадић.

Навео је и да никада није прихватио независност и чланство Косова у УН, као и да је његов план подразумевао нормализацију и помирење, судску, законодавну и извршну власт на Северу, ЗСО на Југу, јурисдикцију СПЦ за манастире и заштиту имовине.

Такође, Тадић је навео и да овакво изношење неистина „има сврху да оправда будући договор Вучића и Тачија“ изједначавањем бивше и ове власти, и да скине одговорност са Вучића стварањем утиска да је све већ тајно договорено пре 2012. и да су његови потези изнуђени“.

Извор: Blic.rs