Србија

Опрез! Ово је један од најопаснијих узрочника рака плућа: У школама и вртићима широм Србије ускоро детектори за СМРТОНОСНИ ГАС!

У школама и вртићима широм Србије до краја године почеће постављање детектора који ће мерити ниво радона, једног од најопаснијих узрочника рака плућа.

Након што су резултати мерења радона по кућама показали да велики број грађана удише овај гас у недозвољеним количинама, држава је кренула у акцију контроле квалитета ваздуха у школским установама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се сазнаје, Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност ускоро ће почети постављање детектора у 2.500 школа и вртића, а након тога и у овим установама широм Србије.

„Реч је о гасу без боје и мириса, чија је концентрација на отвореном простору веома ниска. У затвореним просторијама, међутим, радон се може акумулирати у високим концентрацијама и неповољно утицати на здравље. У организам улази респираторним путевима, а дужа изложеност овом гасу опаснија је по здравље. Деца истовремено данас све више времена проводе у школама и вртићима. Зато желимо да проверимо присуство радона и квалитет ваздуха који удишу и на крају да саветујемо директоре установа како да отклоне овај опасан гас“, каже извор.

Први детектори биће постављени за месец дана, а након шест месеци надлежна агенција ће почети да их сакупља. Уређаји су потпуно безопасни, постављају се углавном на ормане и важно је не померати их. Након шест месеци шаљу се на очитавање у лабораторије у Шведску, а резултати се саопштавају установама.

Директор Агенције за јонизујућа зрачења и нуклеарну сигурност Србије Слађан Велинов потврдио је да ће овом акцијом мерење концентрације радона у Србији бити знатно проширено.

„Пре три године смо мерили ниво радона по домаћинствима. Власницима кућа и станова у којима смо измерили високе концентрације доставили смо потом врло детаљне пројекте и предлоге о начинима да смање ниво радона који удишу. Све то сада ћемо радити и у школама и вртићима, а потом и у другим јавним објектима „, прецизирао је Велинов.

Ранија мерења у домаћинствима показала су да радона највише има по објектима у Нишкој Бањи, где су извори овог опасног гаса у земљишту и води, али и да су радону највише изложени људи који живе у старим кућама, најчешће по селима широм Србије. За старе куће дозвољена концентрација радона је до 400 бекерела, а за нове објекте до 200 бекерела по метру кубном.

У Агенцији за јонизујућа зрачења припремили су и нови закон, који ће додатно проширити превентивне мере заштите становништа од штетних зрачења.

Има га у камену, нема у дрвету

Радона највише има у земљишту испод или око објекта, и то у тлу које садржи глину и фосфате. Има га и у грађевинским материјалима, неким врстама камена, а највише у граниту. Нема га у дрвету, стаклу, тканинама.

Овај радиоактивни гас пролази кроз темеље кућа и вентилационе отворе, те концентрација зависи од конструкције зграде, квалитета прозора, као и од висине на којој се стан налази. Највише га има у подрумима и становима у приземљу, а најмање у објектима са великим прозорима и отворима. Отворени прозори и вентилација гарантују мање радона.

 

Извор: Kurir.rs/Blic, S.L.