Издвајамо Регион

ОРБАН БЕСАН НА ХРВАТСКУ: Оптужио Загреб за издају и најавио ОШТАР ОДГОВОР

Фото: Јутјуб

Односи Мађарске и Хрватске су после неколико пријатељских гестова нагло захладнели, толико да је мађарски премијер Виктор Орбан практично упутио претњу званичном Загребу.

Када је хрватска Влада покренула (и изгубила) арбитражни поступак против МОЛ-а, Мађарска је одлучила да узврати и не подржи чланство Хрватске у Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, након што су у септембру ХЏ-ови европалраментарци гласали против врло критичког извештаја ЕУ о Мађарској, пре пар дана Мађарска је “у знак захвалности” повукла блокаду на чланство Хрватске у ОЕЦД-у.

Међутим, на тај добросуседски гест, Хрватска није узвратила истом мером. Најновије заоштравање односа изазвано је поновним хрватским активирањем Интерполове црвене потернице за Жолтом Хернадијем, председником Управе МОЛ-а. Хернади је у Хрватској оптужен да је бившем премијеру Иви Санадеру дао мито како би овај препустио Мађарима управљачка права у Ини.

Орбан је због обнове потернице за Хернадијем, кога срчано штити све време откако је на челу владе, најавио да би његова реакција на хрватски потез могла бити још оштрија. Потез Хрватске назвао је издајом.

Извор : Курир.рс/Нет.хр