Свет Србија

Осветићемо га! Маринци запретили Србима после пресуде за убиство на Закинтосу, а овакав одговор нису очекивали

Фото: Јутјуб

Након изрицања пресуде за кривично дело тешке телесне повреде, а не за тешко убиство како је то тврдило тужилаштво током поступка, уследиле су реакције са обе стране

Петорица Срба осуђена су у четвртак на казну затвора од пет до 10 година због наношења тешких телесних повреда Американцу Бакарију Хендерсону у јулу прошле године на Закинтосу, док су двојица младића из Србије ослобођена оптужбе. Ове пресуде узбуркале су јавност у Србији, али и у Америци, а на друштвеним мрежама расправљало се да ли су пресуде „велике или мале“. У коментарима могу да се прочитају различита мишљења, али можда најопаснији међу њима упућен је Србима на Твитеру, у којем су наводно „амерички маринци запретили Србима“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након изрицања пресуде за кривично дело тешке телесне повреде, а не за тешко убиство како је то тврдило тужилаштво током поступка, уследиле су реакције са обе стране.

Најбруталнији коментар остављен је на Твитеру, а у њему се прети Србима.

– Ј**и се Србијо, убили сте погрешну особу својим расизмом, амерички маринци ће осветити његову смрт! Ви сте ти који траже азил широм света, а ми смо свуда – наводи се у коментару који је освану на Твитеру.

Уследио је и одговор и „српске стране“, а неки корисници су поручили маринцима да „само дођу, проћи ће као њихов Ф-117 невидљиви у Београду 1999.“.

– Добро дошли маринци у Србију, да вас обарамо као ф117…невидљиви – гласи други коментар који је остављен на вест о пресуди на сајту Телеграфа.

Неки су истакли како је „пресуда сра**е, а да су Срби убице“, док су други навели како је „казна премала и да су Срби главни кривци“.

Било је и оних који су тражили да се „бојкутује Грчка јер у њој не постоји правда“.

Неки корисници на Твитеру тврдили су да би „казна била пуно већа да је убијен белац“, али и „да се то догодило у САД“.

Пресуда оптуженим Србима поделила је јавност и у Србији. Неки кажу да су казне мале, док други тврде да су оптужени добили превелике затворске казне.

– Људи то је 57 година за убиство па није га један тукао! Kад се кривица распореди није мало, 57 година – гласи један од коментар.

Једни су жалили Србе и тражили „правду за нашу децу“, други су истакли како су „деца осуђена превише“.

Било је и оних који су истакли како „нису задовољни пресудом и да је требало да сви добију по доживотну, јер је то најисправније“.

Неки су коментарисали „колико глуп може да буде човек, па да своје најслађе године (20-30) проведе затворен, уместо да ужива с девојком или се образује у својим најлепшим годинама. Деца из Србије…“.

– 7 шупљоглаваца из Србије! Требамо се стидети развратника и бахатих – гласи један коментар, док други додаје да су „требали да добију још више због безобразлука и одвратног понашања“.

Било је и оних који су подсетили на бомбардовање наше земље 1999. године и да је „Американац добро прошао јер га је тукло само 10 Срба“.

У коментарима може да се прочита и ироничан коментар како су „Американци познати по правди“, и да тамо „полиција сваког дана убија Афроамериканце и пролази некажњено“.

СРБИ ОСУЂЕНИ ОД ПЕТ ДО 10 ГОДИНА

Највишу казну добио је Душан Ранковић од 10 година затвора, Милош Илић, Стефан Стојановић и Немања Ристић добили су по девет година затвора, као млађи пунолетници, док је Милош Сенић добио пет година затвора.

Амир Омарџић, енглески држављанин, босанског порекла, осуђен је на 15 година затвора.

На ову пресуду постоји право жалбе у року од два месеца, на коју могу да се жале и осуђени и грчко тужилаштво.

Један од бранилаца наших младића, адвокат Зора Добричанин Никодиновић рекла је Тањугу да је задовољна овом пресудом и оценом суда да није реч о убиству, као што је од почетка и тврдила.

Она је појаснила да према грчким законима осуђеници могу да буду пуштени на условни отпуст после једне трећине издржане казне.

Такође, када су у питању млађи пунолетници, њима се један дан притвора рачуна као два дана, а притвор се уручунава у затворску казну.

Ових пет српских младића су у притвору од хапшења након инцидента у јулу прошле године.

Ненад Јовановић и Синиша Петровић, који су се бранили са слободе и терете се за уцествовање у туци у којој је убијен амерички студент на Закинтосу, ослобођени су оптужбе.

Одлуком суда ослобођен је и бармен Јоргос Скијадопулос, који се после измена оптужнице није више теретио за убиство, већ за тучу.

Бакари Хендерсон убијен је на острву Закинтос у ноци измеду 7. и 8. јула 2017. године у клубу „Бар код“, у месту Лаганас.

 

Извор: Telegraf.rs