Србија

ОВО СЕ ТИЧЕ СВАКОГ ГРАЂАНИНА БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Не треба вам више пасош за рад у Немачкој, ступа нови закон!

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања увек апелује на грађане Србије који траже посао у иностранству да воде рачуна ко посредује у њиховом запошљавању

Грађани држава које нису у ЕУ у које спадају и државе Западног Балкана, у које опет спада и Србија, могу радити у Немачкој само ако имају дозволу боравка и дозволу за рад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Постоје ограничена и неограничена дозвола за ради, али постоји и “Плава Карта ЕУ“.

Услов да грађанин Србије добије дозволу за рад јесте да има пасош и не сме да припада групи оних људи којима је одбијен захтев за азил.

Друга ствар коју та особа треба да уради јесте да има довољно средстава за живот тј. да има новац у банци, посао са неком нормалном платом или да неко из Немачке гарантује за њега.

Такав грађанин Србије не може отићи у Немачку и да тамо тражи социјалну помоћ или помоћ за незапослене. Значи те ствари су само гаранције које би требале да обезбеде интересе Немачке.

Оно што не пише у тим правилима јесте да осим ове целе папирологије, такав грађанин који се одлучи да оде да ради у Немачку, мора да има одређене квалификације и да што боље познаје Немачки језик.

Е сад, свако ко тражи посао у Немачкој може затражити и “Визу за тражење посла”. Ту визу тражи у амбасади или конзулату Немачке. Међутим, ни то није гарант да можете да радите.

Прво морате да пронађете радно место, а затим подносите и захтев за добијање дозволе боравка ради запошљавања.

То су званичне информације и оно што је проверена чињеница… за сада.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања увек апелује на грађане Србије који траже посао у иностранству да воде рачуна ко посредује у њиховом запошљавању и да ли агенција за запошљавање у иностранству има одобрење за такав рад, јер само тако могу бити сигурни да легално одлазе на рад у иностранство.

Међутим, од почетка године по разним порталима, али и неким кредибилним изворима, кружи вест да у Немачкој од 1. јануара, 2019. почиње да се примењује нови закон о запошљавању по коме ће сви грађани са простора бивше Југославије (то не укључује оне државе које су већ ушле у ЕУ) моћи да пронађу посао у Немачкој под истим условима по којима посао проналазе грађани ЕУ.

Ти исти извори напомињу да одлазак у амбасаду Немачке више неће бити неопходан. А исто тако и то да се очекује потврда ове информације од стране званичних институција до краја новембра, 2018.

Шта каже ДW?

Оно што је Дојче Веле писао средином ове године донекле потврђује ту причу. Они су јула месеца ове године извештавали о плановима за писање новог закона који би помогао немачкој привреди да употпуни радни кадар са средњим образовањем. Закон у Немачкој већ предвиђа најпростији имиграциони процесс за људе са високим образовањем. “Лакше је преселити се у Немачку него у Канаду под постојећим условима,” рекао је Тхомас Лиебиг, мигрантски истраживач у “Организацији за Економску Сарадњу и Развој (ОЕЦД)”.

Е сад, како ДW јавља, тај нови закон би требао да буде усмерен ка лакшем прибављању радника са средњом стручном спремом и то из “земаља трећег света” (читај Балкан). То су медицинске сестре, васпитачи, електричари, паркетари, керамичари, зидари, итд. А пошто су одбили “систем поена” који се примењује у осталим државама ЕУ, није јасно тачно које ће олакшице припремити за наредну годину. Само да избеглице не пожуре па не употпуне та места. Ако се деси то, онда ништа неће бити од новог закона.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Espreso.rs/Zanimljivovesti.com