Србија

Пензије су од данас повећане: Ко ће добити први повишицу, а ко највећу?

Фото: Јутјуб

„Средства су обезбеђена у буџету за ову и за следећу годину“

Нешто више од 90.000 пензионера који су самостално обављали делатност, данас ће први добити пензије са већим износом. Према распореду исплате ПИО Фонда, 6. новембра ће октобарски чек примити пољопривредни и војни пензионери, а 10. и сви остали, преноси РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина пензионера добиће пет одсто повишице, а остали, због укидања Закона о привременом умањењу пензија, од осам до 13,3 одсто више него пре умањења.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђордевић за Јавни сервис каже да це сви пензионери осетити повећање, као и да је укупан број пензионера преко 1.700.000.

– Оно што је битно – средства су обезбедена у буџету за ову и за следећу годину. Што се тиче самог укидања Закона који је био о привременом умањењу то је било 2,32 милијарде на месечном нивоу, а за ово повећање од пет посто за овај део пензионера који то треба да прими за њих је 1,02 милијарде на месечном нивоу – истиче Ђордевић.

Он каже да ће 1.300 000 пензионера имати пет одсто повецање у односу на септембарску пензију.

– Како то изгледа – тих милион пензионера којима није дирана пензија до 26.643 динара, њима це бити повећана пет посто. Онима до 34.003 динара, када се врати после укидања Закона, па разлика до пет посто, тако да це бити пет одсто повецање – објаснио је Ðорђевић.

Он је додао да је то урађено баш због тога што је било разних критика да це бити урушен систем, да це то да уруши пензиони систем.

– Управо са овом мером ми нисмо хтели да урушавамо систем и избегли смо тако нешто- истиче министар.

На питање колика је просечна пензија у Србији након ове компликоване рачунице, уз три повишице које су исплаћене, ове сада и истовремено укидања Закона о привременом умањењу пензија, Ðорђевић каже да ће она бити 26.320 динара, што је за око 5,4 одсто више.

Упитан колико наплата доприноса утице на побољшање ситуације у буџету ПИО Фонда, каже да је у односу на неки ранији период, када је била дотација из буџета и у износу од 48 одсто, данас је 29 одсто.

– То је један од разлога зашто смо повећали пензије. Када гледамо наплату доприноса у односу на исти период прошле године, она је веца за нешто више од девет одсто и износи 29 милијарди- додаје Ђорђевић.

На питање шта је у овом тренутку извесније за пензионере – повишица или једнократна помоћ и када то могу да очекују, министар каже да се ускоро очекује предлог Министарства финансија и да после тога може да се види како ћемо у следећу годину и да ли има простора у овој.

Какав је одговор на захтеве синдиката пензионера који је тражио да се укине Закон о привременом умањењу пензија, а сада тражи да се исплати део пензија који у медувремену није уплаћиван, министар поручује пензионерима да Влада Србије води рачуна о њима.

– Свакако нецемо коментарисати нешто што се налази пред судовима и пред Уставним судом, али оно што ја добијам као информацију је да ПИО Фонд углавном када се појави на рочиштима, пресудује се у корист ПИО Фонда. Не бих волео да то буде додатни трошак нашим пензионерима. Они треба да верују у Владу Србије, мислим да смо одговорним радом у протекле четири године то и доказали – закључио је министар.

 

Извор: Telegraf.rs/ Tanjug