Србија

ПРЕМИЈЕРКА ЖЕСТОКО БРАНИЛА СРБИЈУ! Новинар Дојче Веле покушао да испровоцира Ану Брнабић, а ево како му је она одговорила!

Фото: Јутјуб

Премијерка Србије Ана Брнабић дала је данас у Берлину интервју за Дојчле Веле. С друге стране имала је непрофесионалног и пристрасног новинара, који иначе ради за ЦНН и који је на све начине покушао да испровоцира саговорницу

Премијерка Брнабић, међутим, није насела на провокацију, већ је показала одлучност и смелост, била је веома оштра према новинару ЦНН-а који је радио интервју, и тако на најбољи начин стала у одбрану своје земље. И то усред Берлина, у срцу те исте Европе која Србију хоће само ако предамо Косово.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новинар је упитао премијерку да ли је свесна да су Европској унији дојадиле земље Западног Балкана, на шта је премијерка је оштро одговорила:

– Мислим да није дипломатски да Ви причате у име Европске Уније, то просто није у реду.

Новинар Дојче Веле (ДW) је био прилично упоран. па је Ана Брнабић у једном тренутку морала да га пита:

– Је л могу ја да кажем или ћете ви имати интервју сами са собом? – била је одлучна.

Њему ни то није било довољно. Инсистирао је да премијерка каже да је услов за улазак у ЕУ признање тзв. независног Косова:

Ви сте рекли да желите сарадњу Срба и Аланаца, некакав компромис, културолошко прожимање, то су Ваше речи.

– Да, то јесам рекла.

Па знате ли Ви да ће то трајати 20 година, очему Ви причате?!

– Господине, нека ће трајати 20 година, решење мора бити компромис. И ако траје толико, у реду ако ЕУ хоће да чека 20 године супер, ако неће и то је у реду, ми реформе спроводимо због наших грађана – јасна је била премијерка.

А да не радите то само због новца из ЕУ фондова? – упитао ју је водитељ.

– Не, ми користимо новац из приступних фондова, а делимо са ЕУ исте вредности и реформе спроводимо због грађана.

Премијерка у разговору, у Берлину, са новинаром ДW, у срцу Европе, није дозволила да се о Србији говори произвољно, без аргумената, да се износе мишљења која не одговарају реалности. Посебно буран био је разговор о ратним злочинима.

Новинар је инсистирао да премијерка Брнабић призна да се у Сребреници десио геноцид.

Али погледајте, па међународне институције су рекле да се геноцид десио – рекао је он.

– Господине, у реду. Нека су рекле. За Србију се геноцид у Сребреници није догодио. Одговорно лице за тај ужасан ратни злочин је изручено Хагу и Србија је урадила све што је било до ње – хладнокрвно и одлучно му је одговорила премијерка Србије.

Новинар је потом можда и прешао границу и закључио да премијерка никада неће признати геноцид у Сребреници.

То је за Вас црвена линија коју нећете прећи, зар не? Ви хоћете да прекрајате историју – упитао је он.

– Нико не прекраја историју, ми само кажемо оно што су чињенице за нас и дала сам Вам одговор и поновићу – у Сребреници се није десио геноцид. Такође, Ви посматрате Србију као да је она неки изоловани систем. Погледајте како земље у региону третирају ратне злочинце… – одговорила му је Брнабић.

Председница Владе показала је смелост какву до сада нисмо имали прилике често да видимо. Није се либила да на оштра питања одговори још оштрије и није дозволила да се омаловажавају успеси које је Србија постигла, па је отворено рекла:

– Ви не можете омаловажавати све успехе које је Србија постигла и доносити произвољне процене. Поносна сам на то како се Србија суочава са својом прошлошћу – завршила је она,

Премијерка је истрајала у намери да представи све успехе које је Србија постигла на пољу еУправе, Владавине права, стабилизациеје економије, иако је пре неколико година била на ивици банкрота…

 

Извор: Informer.rs