Издвајамо Русија

ПУТИН УПОЗОРИО ВАРТОЛОМЕЈА: Подела православља ће имати озбиљне последице

ОТКРИО ДА ЋЕ МОСКВА ШТИТИТИ СУНАРОДНИКЕ ПО СВЕТУ, НЕ ПРАЗНЕЋИ ОД РУСА РУСКИ СВЕТ ВАН РФ

* На Светском конгресу сународника у Москви нагласио: „Кад би сви Руси напустили Украјину – на коме би онда остала тамошња руска земља? Кад би сви Руси отишли из прибалтичких држава – у којима живе столећима, или са севера Казахстана, који су они столећима уназад освајали, то би била издаја и наших предака и наше будућности“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

______________________________________________________________________________

ВЛАДИМИР Путин је упозорио да ће подела међу православним црквама имати озбиљне последице.

Поводом одлуке Цариградске патријаршије да украјинске расколнике прогласи за аутокефалну цркву, додатно је нагласио:

„Политизација у тако осетљивим подручјима увек има најтеже последице, пре свега за оне који то чине“, рекао је Путин на Светском конгресу сународника у Москви.

Његова опомена била је, пре свега, намењена Цариградском патријарху Вартоломеју иако га није формално помињао.

Путин је осудио покушаје кидања веза између Руске православне цркве и њених верника у иностранству:

„Наш заједнички задатак пред људима је да сачувамо духовно и историјско јединство православља“.

Да би се ово разумело како треба, треба имати у виду да је руски лидер рекао и у контексту очувања Руског света и идентитета Руса у Украјини:

„Русија ће одлучно штитити права својих сународника у иностранству јер нам је важно да они не губе своје корене и своју рускост. Руси су безмало највећи расељени народ на свету. Ван Русије живе десетине милиона Руса, највише у Украјини која води политику дерусификације и наметања вештачког украјинства. Ми морамо сачувати равнотежу између привлачења код нас Руса и оних који говоре руски и очувања Руског света у његовим историјским границама у земљама бившег СССР“.

Додатно је објаснио и предочио својим надлежним државним службама и органима:

„Кад би сви Руси напустили Украјину – на коме би онда остала тамошња руска земља? Кад би сви Руси отишли из прибалтичких држава – у којима живе столећима, или са севера Казахстана, који су они столећима уназад освајали, то би била издаја и наших предака и наше будућности. Заједно са овим, данашња Руска Федерација дужна је да свим својим снагама штити сународнике изван свбојих граница и да прима оне који желе да се врате и оне које прогоне због њихове рускости“.

Руски лидер је у овом контексту указао да се у Украјини и балтичким државама прекраја историја и води борба са историјским споменицима и руским језиком, а они који се не одричу своје рускостзи – проглашавају се за преступнике и сепаратисте.

 

 

Извор: Факти.рс