Србија

Руси поручили: Русија није могла да не помогне братској Србији

Александар Чепурин (фото: ЈуТјуб)

У оквиру обележавања стоте годишњице од победе у Првом светском рату, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин полаже венце на у знак сећања на руске пале војнике.

Polaganje venaca na Ruskoj nekropoli na Novom groblju

Geplaatst door Sputnik Србијa op Zondag 11 november 2018

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амбасадор Русије Александар Чепурин на церемонији обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата захвалио је свима који су се окупили код Руске некропоље како би одали почаст руским војницима који су изгубили живот у Првом светском рату.

„Руски цар Николај Други који је почетком 20 века улагао велике напоре како би се избегао рат у Европи и војници руске Царске војске којима је посвећен овај споменик нису могли да не помогну братској Србији“, рекао је Чепурин и додао да је Русија која је вековима помагала балканске народе у борби за независност није остала по страни ни 1914. године.

Полагању венаца присуствовали су између осталих министар за науку и технолошки развој Ненад Поповић, престолонаследник Александар Карађорђевић и делегације амбасада земаља учесница у Великом рату.

На Руској некрополи, на Новом гробљу у Београду, сахрањени су посмртни остаци руских војника који су погинули током Првог светског рата.

У њихову част подигнути су меморијални споменик „Руске славе“ и Иверска капела, испред којих се сваке године одржавају церемоније у знак сећања на жртве рата 1914—1918. год.

 

Извор: rs.sputniknews.com