Издвајамо Русија Србија

Русија није спречила стављање Косова на дневни ред Скупштине Интерпола: Шест земаља бранило интересе Србије

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Руси су подржали усвајање тог дневног реда, иако је и само стављање те тачке на дневни ред седнице Интерпола грубо кршење правила и Статута

Сутра је дан одлуке. Гласање о захтеву Приштине за чланство у Интерполу, према програму Генералне Скупштине ове међународне полицијске организације требало би да се одржи сутра у Дубаију. Овој одлучујућој рунди претходило је одлучивању о стављању захтева привремених органа власти на Косову на дневни ред овог заседања. Том захтеву нису су успротивили представници Русије, нашег традиционалног савезника у борби за очување територијалног интегритета и суверентита над Косовом и Метохијом. Наиме, како сазнаје Телеграф, Руси се нису ни обратили овом телу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У име Србије, а против самог укључивања питања пријема Косова на дневни ред, после интервенције српске делегације, говорили су Шпанија, Кипар, Кина, Сирија, Венецуела, Суринам, а у корист укључивања те тачке су говорили представници САД, Француске, Гвајане.

– Руси немају инструкције од своје Владе да говоре, али ће гласати. Усвојен је дневни ред са Косовом као тачком дневног реда па ће се у сутра гласати о Косову – сазнаје наш портал.

Наиме, Руси су подржали усвајање тог дневног реда, иако је и само стављање те тачке на девни ред седнице Интерпола грубо кршење правила и Статута.

Директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш каже да не треба изгубити из вида да Русија гледа првенствено свој интерес, па и кад је питање пријема Косова у ову полицијску организацију, будући да се прича да ће следећи шеф Интерпола управо бити Рус, генерал Александар Прокопчук.

– Иако је Интерпол полицијска и екпертска организација, а њене чланице могу бити само земље чланице УН ово је данас пре свега политичко питање и према њему се сви тако односе. У прилог томе да велике силе гледају само свој интерес говори и чињеница да је и Русија гласала за стављање на дневни ред питање пријема Косова у Интерпол, иако је и само стављање на дневни ред тог питања грубо кршење правила и Статута те организације. Међутим, поновићу, и у овом случају Русија гледа само свој интерес и не жели да се конфронтира са великим силама будући да жели да следећи шеф Интерпола буде управо из њихове земље – казао је за наш портал Драгаш.

Како је напоменуо, наша дипломатија, министар полиције и председник Александар Вучић уложили су огромно време и напоре да убеде чланице Интерпола у штетност пријема Косова у ту организацију, као и на кршење међународног права и правде.

– Међутим, одавно већ међународно право није аршин према које се велики владају већ сила и међународни утицај који имају – истакао је Драгаш.

У прилог овоме, говори и данашња изјава потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића из Дубаија где се одржава Генерална скупштина Интерпола.

Како је рекао постоји намера да се збуне државе о начину како се гласа, наводећи како ће бити могуће остварити увид у резултате гласања, а свесно изостављајући чињеницу да се то не односи на тајно гласање.

– Поред нејасних обавештења, која су не само неблаговремена, најављује се и процедура да уколико дође до гласања у коме тзв. “Косово“ не добије потребну већину за улазак, да ће се потом одредити пауза, а онда након паузе иде се на ново гласање. То је потпуно супротно правилама која јасно говоре да ће се одржати два гласања, без помињања икакве паузе. Очигледно да ће сви покушаји бити уложени да се у тој паузи обезбеди потребна већина уколико је не буде било у првом гласању – објаснио је министар Стефановић који предводи српску делегацију у УАЕ.

Он истиче да је очигледно да се политизација процеса наставља на начин да се ствара сумња да ли ћемо сутра имати оптужнице о којима ће се политички одлучивати, да ли ће се одлучивати на политичком нивоу, ко ће бити оптужен и да ли ће бити процесуиран.

С друге стране, министар спољних послова Косова Бехџет Пацоли је оценио да гласање у уторак о пријему Косова у Интерпол представља добар почетак, пошто је рат против организованог криминала и тероризма циљ Приштине.

И други представници косовске владе оптимисти су у вези позитивног одговора чланица Интерпола, мада су нагласили да Србија не престаје да лобира против пријема Косова у ту организацију.

Извор: Телеграф.рс