Издвајамо Свет

Русија поставља на Куби најновије радаре за контролу свега што полети из САД

Фото: Јутјуб

Куба је почела да ексалира своју милитаризацију, с обзиром на то да регионална дешавања указују на континуирану дестабилизацију уз помоћ САД. Да би се супротставили овој претњи, Русија ће позајмити Куби више од 50 милион долара за куповину руске војне опреме, објавио је руски дневни лист Коммерсант, наводећи два извора у области техничке и војне сарадње између ове две земље.

Према речима извора, одговарајући споразуми ће бити потписани током 16. Међудржавног одбора за економију, трговину и течничко-научну сарадњу који се одржава у Хавани на крају овог месеца. Међутим, ни Русија ни Куба нису потврдиле ове извештаје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Заједно са овим споразумом, биће потписан и скуп општих економских докумената и споразума иницирани од стране руског Министарства финансија, али са другим вредностима,“ рекао је извор који је упознат са преговорима.

Куба би могла искористити ове ресурсе за набавку оклопних возила и хеликоптера. “Одвојено, треба купити резервне делове, алате и опрему за претходно купљена возила, као што су тенкови Т-62 или оклопна возила АПЦ-60,“ рекао је извор.

Новине су известиле да је Хавана такође планирала да купи индустријску опрему по посебним уговорима. Поред тога, сарадња такође може резултирати и заједничким пројектом за производњу лаког наоружања.

Претходни споразум о зајму између Русије и Кубе у тој сфери је био закључен 2009. године, а касније је два пута продужен 2010. и 2011. године. 2017. године се Хавана формално обратила Русији тражећи модернизацију оперативне опреме земље.

У међувремену, раније овог месеца је објављено да ће мобилни систем за пријем података за руске сателите за посматрање Земље бити инсталиран у Куби пре краја априла 2019. године, како се наводи у тендерској документацији руске Федералне свемирске агенције (Росцосмос), обелодањеној на лицитационом сајту.

Росцосмос је указао на то да је моблини систем креиран 2015. године, након што је завршио државни тест. Инсталација и почетак рада морају бити завршени до 30. априла 2019. године. Примаће податке од Ресурс-П, Цанопус-Б и Цанпус В-ИК оптичке опсервационе свемирске летелице са инфрацрвеним камерама, а затим их пренети у Москву преко Луцх геостационарног сателита криптографијом.

Поред тога, Росцосмос планира да следеће године инсталира фиксне станице за пријем података у руском региону Чукотка и руској Прогрес станици на Антарктику.

Свемирска летелица Ресурс-П се састоји од три уређаја и способна је да направи слике одређених региона са резолуцијом од 0,7 метара у видљивим тракама.

Са подацима из свемирске летелице, креиране су и ажуриране географске, тематске и топографске мапе, посматра се загађење и деградација животне средине, а подаци су доступни за истраживање нафте и других извора енергије. Поред тога, сателитске слике процењују да ли је пшеница спремна за жетву, као и активност флоре у резервоарима или количину соли у тлу.

Важно је напоменути да је нова генерације Ресурс сателита такође способна да открије лансирање ракета и лет, проналажење и идентификовање свемирског отпада и посматрање звезда попут телескопа.

Цанопус-Б сателити контролишу ванредне ситуације на нашој планети, укључујући природне катастрофе, шумске пожаре, коришћење земљишта и картографију. У земаљској орбити постоје четири Цанопус сателита, укључујући Цанопус-В-ИК, који је задужен да откривање шумских пожара. Постоји растући консензус да САД поседују технологије које могу променити временске услове, креирати олује, и на други начин користити холограм природних катастрофа како би створили разарање и хаос у циљаној земљи.

У мају је подружница Росцомос-а, Технички научни центар Геоцуба и Тецхноимпорт, потписала уговор за инсталирање мерних станица за Глонасс навигациони систем на Куби. Са овим одредбама, Хавана има за циљ да почне да предузима мере како би се супротставила америчким претњама.

Супротно уобичајеним приказима, Куба је прилично велико острво и преставља стратешку баријеру у Мексичком заливу. Куба има једнаку дужину као и Тексас, највећа америчка држава. Процењује се да би Куба, као “огромна поморска острвска база“ за кинеске и руске интересе у пост-колапсу САД-а, била моћна и неумољива баријера против било каквих покушаја да се ревитализује америчко царство у Латинској Америци помоћу поморских снага.

 

Извор: Wебтрибуне.рс