Издвајамо Свет

Русија развија свемирско оружје, засновано на употреби ласера, које је ЗАЛЕДИЛО ПЕНТАГОН

Руски медији прате развој руске високо-технолошке војне и оружане индустрије, и извештава о растућем јазу који се развија између способности Русије и способности САД-а.

Изгледа да је то делимично због лошег управљња од стране америчког МИЦ-а, или војно-индустријског комплекса. Амерички систем је спекулативан, заснива се на обећањима, док изгледа да се руски систем заснива на резултатима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се приближавамо трећој деценији 21. века, битка око свемира ће се појавити на видику. Сећамо је још 1980-их година, злогласног ратнохушкачког америчког председника Регана, и његовог обећања да ће Американци моћи да произведу “Стар Wарс“ систем оружја, и програм заснован на употреби ласера.

Али је Русија та која је скочила у развоју свемирског оружја, и оружја које може допрети до свемира. С-500 на пример, може допрети до тих објеката у близини земљине орбите, коју углавном називамо “свемиром.“

Уништавање сателита је суштински услов за победу у случају војног сукоба, на пример између Русије и САД, рекао је војни стручњак Константин Сивков за новине Взглyад.

Сивков је истакао да Русија, поред поседовања антисателитских ракета са напредном технологијом, такође модернизује ракете Совјетског Савеза.

“Потребно је оборити сателите који спроводе шпијунске мисије на нашој територији пре почетка војних акција, као и сателите који пружају навигационе податке непријатељској војсци на нашој територији и у близини наших граница,“ објаснио је аналитичар, истичући важност овог наоружања, без ког ће победа бити “немогућа“ у савременим сукобима.

Војни стручњак је истакао да уништавање сателита “смањује“ војне капацитета противника “за неколико пута,“ и рекао да САД и Кина такође имају ракете тог типа. Према његовим речима, Американци могу уништити сателите са ракетама СМ-3.

Истовремено, Сивков је истакао да САД “доминирају свемиром,“ јер имају око 400 војних сателита, што је четири пута више од Русије.

“Зато смо приморани да предузмемо мере да неутралишемо америчке сателите ако је потребно,“ рекао је он.

Говорећи о техничким карактеристикама антисателитских ракета, Сивков је рекао да се оне испаљују из авиона и да се сателит уништав кинетичким, или динамичким пулсом, тј. експлозијом.

Недавно је ЦНБЦ канал објавио да ће до 2022. године Русија усвојити ракете које су наводно способне да оборе сателите.

Ово је уследило јер је отпочела трка између САД, Кине и Русије да доминирају свемиром. Међутим, пошто се човечанство налази на почетку способности да колонизује делове свемира, потребан је већи заједнички напор како би се тај задатак обавио. Међутим, под америчким председником Доналдом Трампом, такви напори нису направљени јер САД желе да сами доминирају у свемиру.

 

Извор: Wебтрибуне.рс