Издвајамо Русија Свет

РУСИЈА УПУТИЛА СТРАШНУ ПРЕТЊУ АМЕРИЦИ: Ако поставите ракете у Европи ОЧЕКУЈТЕ НАШЕ РАКЕТЕ НА ВАШЕМ ПРАГУ

Фото: Јутјуб

Русија ће распоредити ракете на територијама својих савезника уколико САД поставе слично оружје у Европи, упозорио је председник Спољнополитичког одбора горњег рома руског парламента Константин Косачев.

Намера САД да се повуку из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) из 1987. године могла би да наговести могућност распоређивања ракета забрањених тим пактом у Европи, рекао је Косачев, преноси АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Високи руски посланик је упозорио да ће, уколико до таквог распоређивања дође, Русија својим оружјем узети на нишан америчке ракете.

Русија би, додао је Косачев, на такав потез могла да одговори и распоређивањем сличних ракета ближе својим суседима и, “ако треба, на територијама својих савезника”.

Такве опције су, напоменуо је, хипотетичке и Русија се и даље нада да Споразум ИНФ може бити спасен.

Активно радимо са свима који су спремни да сарађују с Русијом у појачавању притиска на САД како би се тај споразум сачувао – рекао је, али није прецизирао у којим би земљама евентуално могле да буду распоређене руске ракете.

Америчка агенција наводи да Русија има снажне војне везе са западним суседом Белорусијом, која се граничи са чланицама НАТО Пољском и Литванијом, а подсећа да су две савезнице одржале заједничке војне вежбе у јеку тензија са Западом.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је прошлог месеца да намерава да повуче САД из Споразума ИНФ због наводних руских кршења.

Москва је негирала да крши пакт и оптужила Вашингтон за његово кршење.

Споразум ИНФ, који су потписали тадашњи председник САД Роналд Реган и совјетски лидер Михаил Горбачев, забранио је САД и Русији да поседују, производе или тестирају нуклеарне крстареће и балистичке ракете које се лансирају са копна, а домета су од 500 до 5.500 километара.

Такво оружје се сматрало посебно дестабилизујућим јер му је потребно свега неколико минута да допре до мете, остављајући политичким лидерима премало времена да одвагају одговор и повећавајући опасност од нуклеарног рата.

Извор: Тањуг.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ