loading...
Издвајамо Русија

РУСКИ ТЕНК НАЈБОЉИ НА СВЕТУ: Амерички експерти прогласили Т-90А најмоћнијим међу свим оклопним возилима! (ВИДЕО)

Фото; Јутјуб

На списку најсмртоноснијих савремених тенкова, који је саставио амерички лист Нешенел интерест, налази се и руски Т-90А „Владимир“, који је првобитно предвиђен за извоз.

Руска „Армата“ и модернизовани Т-72Б3 нису се нашли на списку пет најбољих.

Лист наводи да су се Сједињене Америчке Државе након распада Совјетског Савеза концентрисале на борбу против међународног тероризма, а тенкови су остали у другом плану.

Неке земље, попут Холандије, потпуно су престале да их употребљавају. Међутим, са почетком рата у Сирији и погоршањем односа између Русије и Запада, тенкови су поново “у моди”. Према америчком листу, руски тенк Т-90 је први на листи најбољих тенкова. Новинари га називају најнапреднијим тенком руских копнених снага, као и најбољим међу тенковима „великог домета“.

Упркос чињеници да је топ 2А46М калибра 125 милиметара мање ефикасан од западних пандана, Т-90 и даље може нанети више штете, јер има способност да испаљује противтенковске ракете. Ракета са ласерским навођењем 9М119М „Рефлекс“ продире оклоп дебљине 700 милиметара на удаљености од пет километара, што је веома импресивно.

M1 Tank Road Test

The M1 Abrams is a main battle tank produced in the United States. The M1 is named after General Creighton Abrams, former Army Chief of Staff and Commander of US military forces in Vietnam from 1968 to 1972. Video by TheDesertEagle79Американский М1 Абрамс – покатушки по асфальту )))

Geplaatst door Магазин "МасШТАБ" Russian Model Shop op Zondag 6 augustus 2017

Следећи на листи је амерички тенк „Абрамс“, коме су новинари доделили назив краља ере која је наступила након завршетка Хладног рата. Ова машина поседује савршену комбинацију ватрене моћи, заштите и мобилности. Овај тенк је успешно тестиран у стварним сукобима за време рата у Персијском заливу и Ираку.

Немачки „Леопард 2“ је „рођак“ америчког „Абрамса“, и европске земље су углавном купиле оба тенка. Занимљиво је да је након завршетка Хладног рата Немачка задржала минималан број ових машина. Она је продала 90 одсто тенкова, а преостали су сада у лошем стању. „Леопард 2“ би у будућности могао да постане главни борбени тенк НАТО-а.

Четврти на листи најбољих је сасвим очекивано израелски тенк „Меркава“, који користе оружане снаге земље која деценијама ратује. Међу главним предностима овог тенка истиче се одлична безбедност. Купола и предњи део тенка имају оштре углове како би се гранате и ракете одбијале од њега и тако постигао минималан удар. Мотор се налази на предњој страни и он такође има улогу заштите посаде. Добро се показала и активна заштита „Трофеј“.

На крају листе се налази „Челинџер 2“, тенк који се производи у Великој Британији — земљи која је изумела тенкове. Овај тенк је јединствен по томе што је опремљен оружјем са зарезима Л30 калибра 120 милиметара.

Ово је један од најзаштићенијих тенкова на свету, јер је опремљен оклопом друге генерације „чобем“, који је направљен од метала и керамике.

Извор: Курир.рс/rs.sputniknews.com

 

loading...