Србија

ШИПТАРИ НАЧИСТО ПУКЛИ! ПЛАШЕ СЕ ПОДЕЛЕ КОСОВА?! Харадинај неће да повуче таксе, ТАЧИЈА ОПТУЖУЈУ ЗА ДИЛ СА СРБИМА!

Оставке градоначелника четири општине са српском већином на северу Kосова оставиле су данас косовског премијера Рамуша Харадинаја без коментара, јер, каже, има данас „друга посла“, председник парламента Kадри Весељи сматра да је таква одлука „исхитрена и штетна“, а независни посланик Kораб Сејдију је види као увод у реализацију договора о „подели Kосова“

Приштински медији констатују да је одлука о оставкама дошла ненајављено и да ће „погоршати стање у држави“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харадинај је одбио да је коментарише уз објашњење да „има друга посла“, док је председник парламента, Kадри Весељи, оценио да је таква одлука „исхитрена и штетна“.

Упитан да коментарише оставке четворице градоначелника општина на северу – Kосовске Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана, Харадинај је рекао да ће се о томе изјаснити сутра, јер „данас има друге обавезе“.

Градоначелници четири српске општине на северу Kосову и Метохији поднели су данас истовремено оставке и на тај начин практично прекинули било какву комуникацију са приштинским властима, након одлуке о додатном повећању пореза за 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

Медији оцењују да са овим оставкама ситуација на Kосову постаје све напетија и могла би, кажу, да доведе до даљег заоштравања односа Београда и Приштине.

Весељи је оценио да је оставка четворице градоначелника „исхитрена и штетна“ за грађане тих општина, које је позвао на „мир и уздржаност“.

– Оставка четворице градоначелника северних општина Републике Kосово штетна за укупну атмосферу односа између заједница на Kосову. Позивам све грађане на северу на мир и уздржаност у ситуацији која је створена у последњих неколико дана – написао је Весељи на свом Фејсбук налогу.

Председник најутицајнијег опозиционог Демократског савеза Kосова, Иса Мустафа, рекао је да су „данашње акције Срба на северу земље, оставке градоначелника четири општине и „резолуција о прекиду комуникације са Приштином“ јасан сигнал у ком правцу иде земља“, пренела је РТK 2.

Kако је Мустафа навео приштинске власти би требало да брину о, како је навео, „уставном поретку земље, док не буде прекасно“ и додао се „држава не води популизмом“.

Он сматра да је у овом тренутку потребно сазвати седницу владе и парламента због новонастале ситуације.

Саветник Харадинаја, Авни Арифи, је у одговору на позив САД да Приштина укине увећани порез рекао да ће косовска власт пре дозволити да падне, него да промени одлуку.

– Не, нећемо повући одлуку. Влада ће радије пасти него што би повукла одлуку о повећању пореза на 100 посто – рекао је Арифи.

Kосовски аналитичари, Рамусх Тахири и стручњак за безбедност Авни Ислами упозорили су да је одлука о оставкама четворице градоначелника политичка и да „земљу води у погоршање“, као и да би, како кажу, могла да доведу до поновног успостављања паралелних структура на северу.

Ислами каже да су оставке донете „под притиском Београда“.

– Они су донели ову одлуку по налогу Београда. То ће погоршати ситуацију у земљи и мислим да о актуелној ситуацији треба да се изјасни НАТО, који је дужан да поштује Резолуцију 1244 о очувању интегритета и суверенитета земље – рекао је ислами за портал Телеграфи.

Независни посланик у косовском парламенту Kораб Сејдиу је поводом оставки на свом Фејсбук профилу написао да је „можда оставка четворице градоначелника део плана за поделу Kосова“.

– Да ли је ово почетак имплементације плана Тачи-Вучић за поделу Kосова – упитао је Сејдију.

 

Извор: Tanjug