Србија

Шиптарски марш пропао! На протест у Приштини дошла шака јада

Фото: Јутјуб

У Приштини је данас у организацији Удружења „Ћамерија“ одржан је марш за уједињење Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе са Косовом.

РТС наводи да марш, иако означен као историјско окупљање, није наишао на одзив косовских Албанаца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи се да је на неким су од транспарената које је развило неколико стотина окупљених Албанаца из општина са југа Србије, на маршу којим су демонстрирали жељу за уједињењем, писало: „Долино, Албанија је са тобом“, „Долино, Косово је са тобом“ и „Долино, Санџак је са тобом“.

– Ви сте ћелија са свих националних територија Албанаца. Ово је историјски моменат где се долина Прешева снажно подржава од свих Албанаца. Подршка за поновно уједињене са Косовом, са земљом на којој нам је место одавнина – рекао је председник Демократске Албанаца из Прешева Рагми Мустафа.

Наводи се да су и остали говорници на скупу имали сличне поруке, попут оних с транспарената, а на којима се још помињу и Илирида, простор на којем живе Албанци на западу Македоније, затим Малесија – део Црне Горе и Ћамерија – део северозападне Грчке.

РТС наводи да, изузев логистичке подршке полиције и присуства неколико домаћих телевизијских екипа, нико од политичких представника Албанаца са Косова није показао веће интересовање за данашње окупљање Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе.

 

Извор: Republika