Спорт

СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА ДИРЕКТОРА АУСТРАЛИЈАН ОПЕНА! Објаснио зашто је Швајцарац повлашћен у односу на Ђоковића и остале тенисере!

Фото: Јутјуб

Директор Аустралијан Опена Крег Тили, одговорио је на оптужбе Жилијена Бенетоа да се Роџер Федерер фаворизује у Мелбурну.

Бенето у једној радио емисији озбиљно испрозивао Федерера. Истакао је да Швајцарац има повлашћен третман, посебно на Аустралијан опену. Бенето је рекао да је Федерер у последње две године у Мелбурну од 14 мечева чак 12 или 13 играо у вечерњем термину, како би избегао велике врућине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Роџер је 12 или 13 од 14 последњих мечева на Аустралијан опену одиграо у ноћном термину. На исти дан Федерер је играо против Штруфа, а Ђоковић против Монфилса. Немам ништа против Штруфа, сјајан момак, али сложићемо се да би сваки директор турнира ставио меч Ђоковић – Монфилс у вечерњи термин од 19.30, зар не? Али не, они су играли у 14.30 по врућини, а Федерер и Штруф по ноћи“, рекао је Бенето.

Такође, Француз додаје да Федерер има сукоб интереса, јер је укључен у организацију Лејвер купа, а један од чланова овог пројекта је и директор Аустралијан опена Крег Тили.

Тили је тим поводом издао саопштење у којем је објаснио своје виђење ситуације.

„Када се прави распоред тениских мечева, директор турнира узима у разматрање многе факторе. Играчи и навијачи су приоритети. Али чак и међу овим групама има много различитих захтева. Тај распон иде од тога шта сами играчи воле, да ли су повређени или имају здравствених проблема, па до захтева телевизијских кућа за преносима чији програм такође мора бити испоштован због њиховог посебног тржишта. Поврх свега тога је други ниво разматрања који укључује читаву логистику тима за прављење распореда, који мора да предвиди евентуалну дужину мечева, некада и данима унапред, па све до свакодневних ствари која се тичу промене временских прилика“, каже Тили.

Када је конкретно реч о Федереру, Тили каже да је битан фактор и то што га публика у Аустралији једноставно обожава.

„Што се тиче играча, треба рећи да је Роџер Федерер тенисер који се не виђа тако често и који се сматра јадним од финансијских најисплативијих спортиста света. Годинама уназад га у Аустралији бирају за најомиљенијег спортисту. Навијачи желе да га гледају на највећем стадиону а ТВ куће желе да његови мечеви буду у ударнм термину. И мислим да нема директора турнира на свету који те факторе не би узео у обзир када прави распоред. То је случај са свим великим именима у свету тениса и спорта уопште“, напоменуо је Тили.

Занимљиво, када су га новинари замолили да прокоментарише оптужбе Бенетоа на рачун Швајцарца, Новак је у потпуности стао у одбрану Федерера.

„Он заслужује посебан третман јер је шестоструки шампио Астралијан опена и један од најбољих играча свих времена. Ако он не треба да има такав третман, ко ће? Људи долазе да гледају њега како игра, желе да га виде у ударном термину, што је у Род Лејвер арени 19.30 часова“, рекао је Новак додавши:

„Разумем ја и Жилијена, јер се понекад чини да неки играчи имају из године у годину повлашћен третман на одређеним турнирима. Али морате да схватите да је Федерер ударна снага тениса у смислу зараде, интересовања које привлачи. Жилијен и момци попут њега профитирају од тениса захваљујући Роџеру и ономе што је он урадио за овај спорт“.

 

Извор: Kurir sport