Издвајамо Србија

СКАНДАЛОЗНО! ЕВО КАКО ИЗВРШИТЕЉИ „РЕКЕТИРАЈУ“ ПО ЗАКОНУ: Због дуга од 13.000 евра отели кућу од 570м2!

Београђанину (74) који је остао дужан повериоцу 13.000 евра извршитељи узели кућу у Вишњичкој бањи од 570 квадрата вредну бар 300.000 евра и продали је за само 70.000 евра. Од тог новца, њему су вратили 26.000 евра, а себи узели чак 44.000, открива Гавриловић само један у низу примера како извршитељи деру дужнике

Јавни извршитељи отели су због дуга од 13.000 евра једном Београђанину (74) кућу у Вишњичкој бањи од 570 квадрата, продали је за само 70.000 евра и себи узели 44.000! Овај случај од пре две године само је један од многобројних примера како извршитељи у жељи за богаћењем „рекетирају по закону“ људе у Србији, открива за Информер Дејан Гавриловић, председник удружења „Ефектива“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гавриловићево удружење у последње две године примило је на стотине жалби грађана којима су извршитељи уништили животе тако што су им на камате и бесмислене трошкове узели и по три пута већу суму новца од основног дуга.

Према речима Дејана Гавриловића, он и његове колеге у „Ефективи“ остали су у шоку када им се јавио човек који је због дуга од 13.000 евра остао без породичне куће вредне бар 300.000 евра.

– Ради се о старијем Београђанину који је позајмио 30.000 евра да отвори ресторан. Једно време је уредно враћао дуг, док га није смањио на 7.500 евра, а онда је посао почео да му пропада, па је стао са отплатом. Дуг је због камата нарастао до 13.000 евра, поверилац га је тужио суду и ангажовани су извршитељи да наплате новац од несрећног човека. И ту почиње његова страшна агонија, прича Гавриловић и описује муке са којима се суочио овај човек.

– Имао је кућу у Вишњичкој бањи од 570 квадрата, вредну бар 300.000 евра, подељену на неколико јединица, и предложио је извршитељима да им прода један стан у тој кући и тако намири дуг. Међутим, они су му рекли да то не долази у обзир. Отели су му „по закону“ целу кућу, нашли свог купца и продали му је за 70.000 евра, дакле по бар четири пута мањој цени од њене реалне вредности. Од те суме, себи су узели 44.000 евра, а несрећном дужнику вратили 26.000. Дакле, наплатили су скоро 350 одсто већу суму од основног дуга, што је заиста невероватно. А да не помињемо то што су кућу продали будзашто и то у ко зна каквом аранжману – каже Гавриловић.

Информер је потврду ове приче добио и од њеног главног актера, али он због страха од извршитеља није желео да говори за наш лист, нити је хтео да му објављујемо име.

Наводећи да је ово само један у мору примера бахаћења извршитеља, Гавриловић наглашава да се њиховој самовољи мора стати на пут.

– Не ради се овде више само о бахаћењу и богаћењу, већ о томе да ти извршитељи због те своје незајажљивости уништавају људе и њихове животе, растурају читаве породице. Неко томе мора да стане на пут, а држава мора да реагује и промени закон, који очигледно није добар – истиче Гавриловић.

Био дужан 20.000 динара, узели му 29.000 за трошкове
Како и колико извршитељи наплаћују своје „услуге“ најбоље говори пример пензионера Е. Б. из Београда. Он је због дуга за комуналије од 19.881 динар у самом старту платио чак 29.000 динара само на име „основних трошкова“, без папрених затезних камата. Ти трошкови испоручени су му у чак 12 ставки, а свака од њих одређује се посебно, у зависности од главног дуга.

Комора не може да да трошковник
Пробали смо да од Коморе извршитеља добијемо одговор колике су накнаде за рад извршитеља, али су нам они одговорили да су ове накнаде прописане јавноизвршитељском тарифом, коју доноси Министарство правде.
– Тачан износ трошкова у одређеном извршном поступку зависи од конкретног предмета, односно од висине потраживања, као и од врсте и броја појединачних радњи које је јавни извршитељ предузео, а висина накнаде за успешност одређује се према укупно наплаћеном износу потраживања. Због свега наведеног, не може се унапред дати конкретан одговор на ово питање – кажу у Комори извршитеља.

Погреше адресу да повећају дуг
Дејан Гавриловић објашњава како се извршитељи на све начине труде да дужник што касније буде обавештен о дугу, па се служе најперфиднијим преварама.
– Њима је у интересу да се случај отеже, јер тако дуг расте. Зато када шаљу дужницима обавештење, намерно погреше адресу. Промене једно слово, з у ж, с у ш и обавештење месецима, чак годинама не стигне дужнику на адресу. Дуг се увећава због камата, а дужник добије обавештење тек када сума постане два или три пута већа од основне. После се праве луди и кажу да су они уредно слали обавештења, а да она због штампарске грешке нису стизала – каже Гавриловић.

Мајкама узимају новац од алиментације
Гавриловић нам је открио да извршитељи не презају ни од тога да самохраним мајкама наплаћују дуг од алиментација.
– То само говори колико се осионо понашају. Имали смо случај да је извршитељ жени одбијао због дуга новац од алиментације, а да то по закону није дозвољено. Четири месеца је жени скидао новац, док није стигло судско решење да тако нешто не сме да ради – каже Гавриловић.

Извршитељ ухваћен у превари, пустили га да и даље ради
Постоје и примери када су извршитељи били кажњавани, али то их није спречило да наставе са старом праксом.
– Извршитељ Војислав Милајић кажњаван је чак два пута због крађа на трошковима и наградама, односно због њиховог „напумпавања“. Одлукама дисциплинске комисије Коморе извршитеља, Милајић је за готово исти прекршај први пут кажњен са 200.000, а други пут са 150.000 динара. Међутим, након плаћених казни он је наставио да ради свој посао као да ништа није било – каже Дејан

Гавриловић и објашњава како извршитељи напумпавају трошкове:
– Поједини извршитељи наплаћују трошкове „теренског испитивања имовине“, а све време знају да на рачуну имате плату и пензију од којих најлакше могу да наплате дуг и да никакво испитивање терена није потребно. То су трошкови који никада нису настали. Тако они приложе рачуне за, рецимо, бензин иако им није био потребан излазак на терен.

 

 

Извор: Б. С. /К. П./Информер