Регион

ШОК ТЕХНОЛОГИЈА НА МАЂАРСКОЈ ГРАНИЦИ, ЕВО ШТА НАМ СПРЕМАЈУ: Ова провера из будућности чекаће нас на уласку у ЕУ?!

БЕОГРАД/ЛОНДОН – Детектори лажи опремљени вештачком интелигенцијом биће тестирани на појединим граничним прелазима Европске уније, а у оним чланицама које се граниче са земљама које нису унутар ње.

Наводно, реч је о тест-пројекту вредном 4,5 милиона евра који финансира ЕУ, у оквору борбе против криминала и тероризма, пише лондонски Телеграф.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, путници из земаља нечланица ЕУ мораће да аплоудују своју фотографију из пасоша, визу и доказ да имају средстава за боравак у ЕУ, а онда ће пред веб камером морати да одговоре и на питања попут оног „Шта имате у коферу?“ и слично.

Пројекат носи назив иБордерЦтрл и биће тестиран на мађарској, летонској и грчкој граници. Циљ пројекта, како кажу, није ништа друго него да се убрза проток саобраћаја на спољним границама ЕУ. У пројекту ће учествовати и Велика Британија, Шпанија, Пољска, Немачка и Кипар.

Тако ће компјутер посебном технологијом анализирати микро-изразе на лицу путника и процењивати да ли он лаже и нешто крије или не. Ова машина будућности дословно ће тријажирати путнике тако што ће пропуштати оне на које не сумња, а оне на које сумња слати на детаљнију проверу. Према резултатима првих тестова, систем је прецизан у чак 76 одсто случајева.

Британци су почетком године планирали и да уведу компјутерско препознавање лица на својим границама које би им олакшало решавање кривичних дела и омогућило додатну проверу оних који су затражили визу.

У почетку тест ће се спроводити само уколико путник да писмену сагласност за то.

 

Извор: Kurir.rs/Telegraph.co.uk