Свет

Спрема се хаос на истоку! Украјина пред распадом: У Варшави се расправља о подели

У Пољској је одржан скуп на којем је предложена подела Украјине. Скуп није организован од стране власти и на њему није било државних званичника. Организовала га је “Друга Русија” Едуарда Лимонова заједно с радикалном десничарском пољском организацијом “Фаланга”.

Међутим, сама чињеница да су градске власти Варшаве дозволиле овакав скуп и демонстрације које су две организације одржале испред украјинске амбасаде у Варшави потврђује не претерано пријатељске односе између службене Варшаве и Кијева, који се протеклих година међусобно често оптужују за “историјски ревизионизам”, извештава логицно.цом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим тога, Пољска је погром над Пољацима у Другом свјетском рату, којег су у сјеверозападној Украјини починили нацистички колаборационисти Степана Бандере и Романа Шухевича, прогласила геноцидом, док Украјина оптужује Варшаву за територијалне претензије и уплитање у унутарње послове Кијева, што је резултирало ескалацијом напетости у којој је забиљежено више напада на пољска дипломатска представништва у Украјини.

Текст заједничке резолуције руских и пољских националистичких организација каже да је тренутна политика водства Руске Федерације према Украјини ушла у слијепу улицу.

У том смислу су десничарски активисти “Друге Русије” и пољске “Фаланге”, који су о Украјини очито нашли заједнички језик, предложили сљедеће.

“Украјина би се требала смањити на својих повијесних 7 до 8 средишњих регија, мора престати бити агресивно чудовиште које присилно “украјинизира” и тлачи друге народе. Да би се тај циљ постигао, нужно је ујединити напоре с украјинским сусједима који имају своја потраживања”, стоји у заједничком приопћењу којим се вјеројатно апелира на Мађарску, која такођер води дипломатски спор с Кијевом због “украјинизације” Мађара у западној регији Закарпатје.

У документу се тражи и реакција Румуњске, чија се мањина у Украјини такођер жали на одлуке средишњих власти земље којма им се укидају стечена права.

Странка “Друга Русија” апелира на власти, дипломатске мисије, политичке странке, јавне организације и грађане Пољске, Мађарске и Румуњске да устану у заштиту свог народа у Украјини.

Унаточ свим потешкоћама у нашим односима тијеком повијести, пружамо вам руку и нудимо борбу за повратак наших територија које је привремено заузела Украјина. Подијелимо Украјину, Харков и Одеса су руски, Лавов је пољски, Закарпатје је мађарско, а Буковина је румуњска“, стоји у декларацији коју је усвојила “Друга Русија”.

Иако ово нису службени ставови ни Москве, ни Варшаве, ни, Будимпеште, ни Букурешта око овог питања, статус руског, пољског, мађарског и румуњског народа у Украјини је честа тема власти четири сусједне земље.

Украјински Обзор огорчено пише “како је на стоту обљетницу неовисности Пољске, Русија организирала низ провокација усмјерених на погоршање односа између Кијева и Варшаве”, иако је скуп у Варшави организирао политички маргиналац Едуард Лимонов.

Украјински лист наводи како је у Лавову дошло до окупљања и нереда, док је у Варшави одржан скуп на којем су изнесени агресивни ставови о подјели Украјине између Пољске, Русије, Румуњске и Мађарске. Кијев је за све оптужио руске тајне службе, што је било очекивано, али није поставио питање зашто су власти Варшаве дозволиле да се овакав скуп уопће одржи.

“Руске специјалне службе су одговорне за провокативне акције које су привукле бројне пољске радикале”, написао је Дмитриј Тимчук, заступник Врховне Раде из странке “Народни фронт”.

Према његовим ријечима, први покушај Москве да подијели Украјину с њезиним еуропским сусједом била је акција навијача пољског ногометног клуба “Сласк” у Лавову, гдје су се окупили како би обиљежили 100 година борбе Пољака против Западне Украјинске Народне Републике, творевине која је проглашена 1918. године и која је у грађанском рату нестала годину дана послије.

У својој изјави Тимчук заборавља на никада заборављене украјинско-пољске размирице и ратове и тврди како тренутно погоршање односа између двије земље треба повезати с појавом симбиозе пољских радикала и руске војне обавјештајне службе ГРУ, која сада дјелује као лажна “руска опозиција”.

Након скупа у Варшави је објављена и карта нове Украјине, на којој су означене повијесне пољске, руске, румуњске и мађарске регије, те остатак “повијесне Украјине”.

 

Извор: Logicno.com