Издвајамо Србија

СРБИ НА КОСОВУ ПОКАЗАЛИ МОЋ! Десетине хиљада људи на највећим МИРНИМ протестима ПРОТИВ ШИПТАРСКОГ НАСИЉА! (ВИДЕО)

Велики једносатни протести које је најавио Кризни штаб одржани су на четири локације на КиМ. На њима је био практично „свако који хода“ и ко се осећа Србином. Протести у месту Рударе, на Јарињу и у Грачаници завршени су без инцидената

13.40 – Симић: Више од 16.000 људи на протестима на КиМ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да се више од 16.000 људи окупило данас на мирним протестима на четири локације на северу Косова и Метохије, одржаним због увођења додатних такси на робу из Србије и хапшења четворице Срба из Косовске Митровице.

Протести Срба, који су почели око подне, одржани су на админисративном прелазу Јариње, у местима Рударе, Зупче и Мердаре.

– Укупно је више од 16.000 учесника мирних протеста, који су одржани на високом ниову – рекао је Симић за ТВ Пинк.

Он је захвалио свим грађанима који су се окупили што су то учинили на миран начин, онако како се апеловало, како се не би дозволило да било ко злоупотреби суитуацију или на било који начин изазове реакцију Срба.

13.29 – Завршен протест Срба и на прелазу Јариње

Завршен је протест Срба на админисративном прелазу Јариње, који су се тачно у подне окупили због увођења додатних такси на робу из Србије и хапшења четворице Срба из Косовске Митровице.

Протести су завршени и на још три локације на којима су се окупили Срби – месту Рударе, Зупче, Мердаре.

На административном прелазу Јариње окупило се више од 1.000 грађана, а протест је прошао без инцидената.

Око 13 сати саобраћај на том прелазу је нормализован.

Камиони који чекају на граници и не покушавају да пређу, док путничка возила пролазе несметано.

13.21 – Завршен је протест и у Грачаници. Са мирног протеста грађани су затражили да Приштина повуче одлуку о повећању такси на производе из Србије, јер, како су рекли, тим потезом „ископан је још један дубоки јаз између Срба и Албанаца“.

– Власти у Приштини показале су да немају воље, ни капацитета за смиривање догадаја. Окупили смо се како бисмо затражили повлацење овог потеза који је све нас узнемирио – поручено је са скупа у Грачаници, преноси РТК на српском језику.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић рекао је да је узалудан био јучерасњи позив Александра Вучића на уздржаност:

– Овакви потези никако не доприносе смиривање ситуације и једноставно морају да престану. Окупила нас је једна неправда која долази од високе политике – рекао је Поповић.

Он је рекао да су српски прозиводи куповани због квалитета и цене, а да су сада и српске и албанске породице остале без квалитетних производа.

– Нема потребе да нам се узме слобода избора и да нам се ускрацују навике за које сматрамо да су добре. Имам у породици оне који не могу да поцну дан без дневне штампе, они ових дана одлазе али се врацају без новина у руци. Народ це реци идем да купим „кравицу“ и сви знају да је рец о млеку, кажемо „плазма“, сви знају да је реч о кексу. Немојте нас изоловати јер то није добро за нас, за демократију… – рекао је Поповић.

Он је додао и да „ако просечна албанска породица није изгубила поверење у српске производе и у данашњим временима и сачувала га до данашњег дана….Укидањем тог поверења ископали сте још један дубоки јаз измеду Срба и Албанаца, завукли сте руку у њихове џепове“.

Директорка Дома здравља Грачаница Мирјана Димитријевиц рекла је да је ситуација тешка.

– Никада нисмо правили разлику измеду пацијената иако смо небројано пута били таоци административних забрана. Ситуација је тешка, залихе лекова, кисеоника, реагенаса неће потрајати дуго, али успецемо. Ми чекамо али пацијенти не могу дуго – упозорила је она.

13.15 – Завршен је протест Срба у месту Рударе, са којег је затражено од Приштине укидање такси од 100 одсто на српске производе и ослобађање четворице Срба, које су јутрос припадници РОсу ухапсили у Косовској Митровици.

На скупу је било неколико хиљада грађана из Звечана и КОсовске Митровице, који су се око 13 сати почели разилазити.

Протест је протекао без инцидената.

12.01- Протести се одржавају у Рудару, код крста у општини Звечан, на прелазу Јариње у општини Лепосавић, на прелазу Брњак и у Зупчу у општини Зубин Поток“.

Више хиљада Срба блокрало је пут Јариње – Приштина, а још стотине возила стиже на барикаде.

Председник Српске листе Горан Ракић обратио се окупљеним Србима на протесту у месту Рударе и том приликом их позвао да на миран начин покажу свој револт и да не наседају на провокације из Приштине.

– Кажу да су хапсили по закону, па какав је то њихов закон када нас туку, пуцају и бацају шок бомбе? Тукли су нашу браћу пред супругама и децом, изгладњују нас, уводе таксе, наша деца неће имати млека и хлеба. Нека хапсе нас политичаре а нека народ оставе на миру. Европо, дођи да видиш шта нам раде – рекао је Ракић.

На административном прелазу Јариње у току је миран скуп грађана Лешка и Лепосавића, који изражавају протест због увођења такси, као и јутрошњег хапшења у Косовској Митровици.

Окупио се велики број грађана околних места, а саобраћајница ка Јарињу је блокирана.

Грађани су се окупили на пар стотина метара унутар административног прелаза ка Лепосавићу и упутили до самог административног прелаза.

Прелаз теретним и моторним возилима је обустављен, а очекује се да после 13 цасова, односно једночасовног мирног протеста, саобраћај поново буде успостављен.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и истакао да је никад већи број људи на КиМ устао да се бори против неправде и терора.

– Наш народ је у великом броју изашао и устао против неправде, терора, насиља и покушја да се српски народ протера економским погромом и бруталним политичким теророрм који подсећа на све што су нашем наропду радили у најцрњим периодима историје – рекао је Ђурић.

Он је истакао да су километарске колоне људи од споменика кнезу Лазару у Косовској Митровици, до крста у Рудару, ка месту где је заказан велики миран протест против териора Приштине.

– У Лепосавићу је колона дугачка неколико километара, од Лешка до Јариња, најмање два километара, као и у Зубином Потоку. Српски народ је једногласно и једнодушно, свим срцем, устао да брани своје право на останак и опстанак на Косову и Метохији.

– И они за тако нешто уживају подршку читаве Србије – поручио је Ђурић.

Како је рекао, цео дан је у штабу са председником Александром Вучићу и преноси поруку Србима на КиМ да је Србија уз њих и да ће бити уз њих.

 

 

Извор: Информер