Издвајамо Србија

Србија предузела ВАНРЕДНЕ МЕРЕ, паника у Приштини: “ИМАТЕ РОК, ХИТНО РЕШАВАЈТЕ СВЕ ИЛИ…”

Премијерка Србије Ана Брнабић обавестила је вечерас грађане Србије да је у име Владе, а у складу са ЦЕФТА споразумом, послала формални захтев Секретаријату те институције за директне консултације у оквиру заједничког комитета.

Фото: Јутјуб

„Они од сутра, од примања захтева, имају рок од 90 календарских дана да реше проблем који је Приштина направила директним и недвосмисленим кршењем споразума у директним консултацијама“, објаснила је Брнабићева новинарима.

Она је најавила да ће, уколико се не покрену заједничке консултације или не реши проблем у наредних 90 дана, што је рок предвиђен законом о ЦЕФТА споразуму, Србија, а у складу са тим споразумом, покренути поступак пред Арбитражним судом.

Захтев је послат, осим Секретаријату ЦЕФТА, и Унмику, као потписнику за територију Косова и Метохије, те генералном секретару УН.

„Као страна која у потпуности поштује и увек је поштовала споразум, са правом очекујемо брзу реакцију Секретаријата и Унмик мисије. Свим нашим грађанима и међународним партнерима поручујемо да ћемо наставити да се боримо против кршења међународних уговора и споразума свим правним механизмима, поштујући међународно право и европске вредности“, казала је премијерка.

Напоменула је да Србија неће наседати на провокације и неће уводити контрамере, а наставиће да сарађује са партнерима у региону, пре свега БиХ, која је такође погођена неразумним мерама Приштине.

„Радићемо све да би се ствари вратиле у нормалу, да би се избегла претећа хуманитарна криза и свака даља дискриминација срспког народа“, нагласила је, пренео је Танјуг.

Брнабићева је најавила да ће Влада извештавати грађане о свим даљим корацима које ће предузимати Србија.

 

 

Извор: Тањуг