Издвајамо Русија Свет Србија

Србија упутила веома важну поруку Русији, а чуо ју је и НАТО

Фото: Pixabay

Логично је да је председник Србије рекао руском амбасадору да је пољуљано поверење у мисију Кфор, односно НАТО, јер нам је Русија пријатељска земља. Али то ће чути и они којима је изјава првенствено и намењена. Критика са Запада ће наравно бити, али то је очекивано, уверена је др Јелена Вукоичић, политиколог и стручњак за безбедност.

„Нема више разлога да имамо поверења у Мисију Кфор, односно НАТО на Косову и Метохији, јер се показало да је све што су говорили о кретању јединица РОСУ — измишљотина!“, рекао је председник Србије Александар Вучић у разговору са руским амбасадором Александром Чепурином.

Саговорница Спутњика каже да се то знало и раније, али да је очигледно да је српски председник сада нашао за сходно да ову истину каже јасно и гласно као поруку међународној заједници.

„Негде је логично да је то рекао у разговору са руским амбасадором зато што нам је Русија пријатељска земља, али то ће чути, наравно, и они којима је та изјава првенствено намењена“, објашњава Вукоичићева.

Она напомиње да се после дивљачког упада специјалних косовских снага Росу на север Косова јасно види да је акција извршена у координацији са снагама Кфора. То је јасно, додаје Вукоичићева, и из првобитног саопштења у којем су рекли да немају информације о кретању косовских јединица, а онда су данас сами себе демантовали.

„Сада је више него јасно да постаје немогуће да Србија буде одмерена, иако има најбоље намере, и да неке ствари треба јасно и гласно да се кажу. Јасно је да приштинске власти и њихове јединице не раде ништа без налога Запада, али је такође јасно да у свему овоме Кфор има улогу не само посматрача који не реагује, него је очигледно и саучесник стране уз чију потпору Албанци раде све што раде“, наглашава наша саговорница.

Вукоичићева сматра да је добро што је српски председник дао такву изјаву из простог разлога јер Албанци све што буду следеће урадили знаће се и ко је, поред њих, још одговоран.

„И знаће се да међународна заједница такво понашање прећутно одобрава, а можда чак и подстрекује. Када кажем међународна заједница ту мислим наравно на Запад“, додаје она.

Наша саговорница нема никакву дилему да ће изјава српског председника сигурно наићи на критике, али на то смо већ навикли.

„И у овом случају ће вероватно демантовати нашег председника и рећи да Кфор максимално професионално обавља своју дужност. Запад свакако никада неће прихватити одговорност за оно што сами раде, нити ће стати на страну Србије.“

Вукоичићева напомиње да је због целог света добро рећи истину, без обзира на реакцију Запада, јер је у току прерасподела моћи на светској позорници где све више земаља не осећа такав страх према Америци, што се видело током гласања о пријему такозваног Косова у Интерпол.

Извор: rs.sputniknews.com