Србија

Стефановић најављује хаос: Постоји могућност да Приштина 28. новембра прогласи формирање косовске војске

Фото: Јутјуб
loading...

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић каже да постоји могућност да приштинска администрација 28. новембра, када обележава Дан заставе, прогласи формирање “војске Косова”. Коментаришући ту могућност он је вечерас за РТС рекао да би то било у супротности са свим међународним споразумима, те да очекује да реагују НАТО и ЕУ, као гаранти тих споразума.

Како је рекао, Приштина ради на томе да тај датум буде моменат проглашења, чак и ако је то супротно и уставима и прописима које је сама Приштина донела, међународним споразумима, Резолуцији 1244 (Савета безбедности УН) и самим гаранцијама НАТО-а.

“Нема ни подршке Срба за то”, навео је Стефановић, додајући да само могућност такве одлуке изазива велику забринутост Срба на Косову.

“Наше Министарство одбране, унутрашњих послова и све службе анализирали су сва сазнања која ми имамо о томе и припремили неке могуће сценарије који би могли да се догоде и наравно одговоре Србије, али пре свега желимо да на озбиљан начин разговарамо с партнерима који су и били гарант – НАТО и ЕУ, да тако нешто не може да се догоди”, рекао је Стефановић.

Он је оценио да је то озбиљно питање и да пре свега очекује одговор од њих.

“Да ли су спремни да на неправни начин, на потпуно брутално кршење, па чак и унутрашњих прописа тзв. Косова, да ли су спремни да то прихвате по цену нестабилности у региону и по цену свега што су и они сами обећали или ће нешто конкретно предузети”, рекао је Стефановић.

Он је рекао и да су на данашњој седници Бироа за координацију служби безбедности српске службе добиле одређене задатке, имајући у виду најављено формирање “војске Косова” и предстојећу Генералну скупштину Интерпола на чијем ће дневном реду бити и захтев Косова за пријем, чему се Србија противи.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

Loading...
loading...
loading...