Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ ПРЕПОДОБНИ НИЛ МИРОТОЧИВИ: Његово чудотворно миро лечи људе од душевних и телесних болести

Српска православна црква и њени верници сутра славе Преподобног Нила Мироточивог, познатог и као Нил Синајски хришћанског светитеља, светогорског монаха, испосника и аутора бројних испосничких списа.

Рођен је око 1601. године у Мореји, у Грчкој, у месту званом „Свети Петар Кинуријски“. Световно име му је било Никола Терзакис. У раним годинама је изгубио родитеље. Након њихове смрти о њему је бринуо његов ујак – Јеромонах Макарије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као млад је узео монашки завет, а убрзо је рукоположен, најпре за јерођакона, а затим и за јеромонаха у манастиру Успенија Богородице Малевијске. Заједно са ујаком Маркаријем живели су испоснички на Светој гори, на месту званом Свети Каменови.

По смрти светог Макарија, Нил се настанио у каменитој пећини, на високој стени, што је било готово неприступачно. Тамо је изградио мали храм и живео остатак свог живота.

Преподобни Нил се пред крај свога живота прославио тиме што је из његовог тела потекло миро у таквом обиљу, да се са врха горе сливало у море. То чудотворно миро привлачило је људе са свих страна. Њиме су се лечили од телесних и духовних болести. По томе је назван свети Нил мироточивим.

Његове свете мошти откривене су 1815. године. Чувају се у манастиру Велика Лавра.

 

 

Извор: wикипедиа/Србија јавља