Занимљивости Издвајамо

СВАКИ СРБИН ТРЕБА ДА ЗНА: Ево зашто је ПОГРЕШНО ПОДИЗАЊЕ 3 РАЗДВОЈЕНА ПРСТА и зашто се ЉУБИМО 3 ПУТА У ОБРАЗ… (ВИДЕО)

Фото: Ју тјуб

Љубљење три пута у знак поздрава у Србији заживело је тек током последњих деценија двадесетог века.
Основно разумевање значења овога поздрава у хришћанском свету представља међусобно поздрављање Светог Тројства, посвећујући сваки пољубац: Оцу, Сину и Светому Духу, пише опанак.рс

Поред овога постоји и друго мање познато објашњење, које у себи носи поруку и завете националне части, а оно гласи:”Кад се дуже време нису видели,

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срби се љубе три пута.

Онај трећи пољубац у образ је најзначајнији.

Срби се љубе три пута:

у име живота,

у име смрти,

и у име части,”

Код већине народа образ се сматра средиштем части, за Србе је то посебно карактеристично тако да има посебно значење и смисао.

Први пољубац-у име живота, прославља вредности живота, да се живи животом достојног часног човека, други пољубац-у име смрти, посвећује се с дужним поштовањем нашим најближим покојницима, као и нашим славим прецима, и трећи пољубац-у име части, у хришћанском духу поручује да се живи у части хришћанских врлина.

Други наш карактеристичан поздрав јесте три раздвојена прста десне руке подигнута ка небу.

То је поздрав који симболизује раздвојеност Оца и Сина и Светога Духа, односно антихришћански поздрав и веома је погрешан.

Поздрав који би требао сваки Србин да користи су подигнута три скупљена прста, као када се крстите, јер тај поздрав симболизује јединство Свете Тројице Оца и Сина и Светога Духа.

Сви који подижу три раздвојена прста су у заблуди и користе антихришћански поздрав.

 

Извор: Србија јавља/опанак.рс