Издвајамо Свет

ТАЧИ ОД ХАРАДИНАЈА ДОБИО МИЛИОН ЕВРА ДА СЕ ПРИБЛИЖИ ТРАМПУ: Сад му је дао још 100 хиљада да плати…

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб

Уговор је потписан критичне ноћи када се на Косову дискутовало о укидању Специјалног суда

Прошле године америчкој лобистичкој компанији „Баллардс“ привремене приштинске институције су платиле више од милион евра. Новац ће платила Влада Косова, док ће ова компанија, према детаљима уговора, лично служити Хашиму Тачију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада је Влада Рамуша Харадинаја издвојила додатних 100 хиљада евра за Председништво. Приштински Еxпресс сазнаје да ће се и ова средства дати истој компанији. Међутим, Тачи је о овом послу одлучио да не говори. Његов кабинет није дао детаље у вези са овим случајем, нити образложење зашто треба да доплати америчкој компанији.

Тачи је децембра прошле године пронашао компанију са којом сарађују његови пријатељи, Еди Рама и Реџеп Тајип Ердоган, како би му помогла да поправи свој међународни имиџ.

Председништво Косова се правдало тиме да се преко милион евра плаћа компанији „Баллардс & Партнерс“ како би се приближили америчкој Влади.

У то време, Тачи је трпео штету због недостатка сусрета са страним лидерима, а „Баллардс“ би му омогућио да се приближи администрацији председника Доналда Трампа.

Иако је прошло скоро годину дана, од плаћања астрономског износа, он очито није довољан. Председништво Косова је тражило додатна средства, међутим, није дало ниједно образложење.

Влада је у уторак одговорила на њихов захтев, одвојивши 100 хиљада евра.

– Кабинет владе усвојио је и одлуку за одобравање захтева Канцеларије председника за издвајање финансијских средстава у износу од 100.000, за консултантске услуге америчкој компанији „Баллардс&Партнерс“ – наводи се у саопштењу Владе.

Иако су средства одвојена, Влада не зна где ће се она потрошити.

Лист Еxпресс је током истог дана затражио објашњење и из Председништва и Министарства финансија, али, одговор нису добили.

Осим износа који је сада постао јаван и потражње нових средстава, сада, годину дана од тог споразума, нема ничег другог конкретног, а не зна се ни какав је резултат остварен, када су у питању међународни односи „Косова“.

И док надлежне институције нису дале одговор, Еxпресс је са друге стране обезбедио два документа из ове компаније.

То су документа од ове године а која су послата Департменту за правосуђе у Вашингтон. У овим мејловима су само вести које су објављене у косовским медијима и активности Тачија.

Осим ових текстова, какву још улогу „Баллардс“ има у Трамповој администрацији, није објашњено.

Потписивање уговора се догодило критичне ноћи када се на Косову дискутовало о укидању Специјалног суда. За то није било отвореног тендера, а Компанија „Баллардс&Партнерс“ била је једини конкурент.

Тачијева канцеларија плаћа 52 хиљаде долара месечно за стратешке консултације и услуге лобирања у Америци. Укупно, Председништво ће за две године платити милион и 248 хиљада евра, колико ће трајати уговор потписан децембра 2017.

Споразума је ступио на снагу 22. децембра 2017. и биће на снази до 21. децембра 2019. Од 21. децембра 2018, овај споразум може да се прекине уз претходно писано обавештење, рок од 30 дана предвиђен је за обе стране.

Према уговору који је Еxпресс раније објавио, компанија „Баллардс&Партнерс“, пружаће канцеларији председништва услуге стратешког консултовања и услуге заступања интереса у вези са њеним односом са америчком Владом.

„Баллард&Партнерс“ испуњаваће услове које Канцеларија председништва с времена на време буде имала.

Компанија, такође, има задатак да саветује председника и да лобира у име Председништва за сва питања која председник види као потребна и погодна пред америчком владом.

„Баллардс“ има седиште на Флориди и њен председник је један од људи најближих Трампу. На свом сајту међу клијентима наводе и амбасаду Косова у САД.

 

 

Извор: Телеграф/Express