Спорт

ТЕНИС ЋЕ ПРОПАСТИ БЕЗ НОВАKА, РАФЕ И РОЏЕРА! Челници АТП забринути за будућност „белог спорта“!

После Новака Ђоковића (31), Рафаела Надала (32) и Роџера Федерера (37) тенис ће доживети потоп! Тако мисле у Асоцијацији тениских професионалаца (АТП), тврди најпознатија тениска новинарка на свету Kетрин Витакер

Британка која ради за Еуроспорт и Би-Би-Си каже да су челници АТП жестоко забринути да ће интересовање за тенис драстично опасти кад поменути трио оде у пензију, јер достојних наследника нема на видику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Историјска генерација

Због тога их је обрадовао недавни тријумф Немца Александра Зверева (21) на завршном мастерсу у Лондону, до ког је дошао победама над Федерером у полуфиналу, а потом и над нашим Нолетом у финалу.

– Победа Александра Зверева је одлична вест за АТП, прихватили су је са одушевљењем. Kолико год да је тенис тренутно популаран, они су забринути и успаничени за будућност. Питају се шта ће остати након што у пензију оду Ђоковић, Надал и Федерер, па чак и Енди Мареј – открила је Kетрин Витакер.

Фанови Роџера Федерера са стрепњом чекају дан када ће Швајцарац рећи „доста је тениса“, а будућност Мареја и Надала брине многе јер константно имају проблема са повредама. И поред свега тога, сва четири гренд слема тек завршене сезоне припала су Федереру, Ђоковићу и Надалу.

– У АТП би били још задовољнији да Зверев освоји неки гренд слем, али и завршни мастерс је значајан. Свакако су у праву што су се успаничили, јер се оваква доминација не дешава једном у генерацији већ једном у историји. Али о наредним генерацијама ћемо причати тек за неколико година, а Зверев је за сада свакако најбољи у њој – подвукла је Витакерова.

Зверев је дефинитивно једини међу млађим тенисерима који је за сада показао да може да се носи са најјачима, а Витакерова сматра да је Новак сигурно забринут због пораза.

– Да ли је пораз у Лондону алармирао Новака? Па, мислим да је бар мало забринут. Он је играч године, имао је сјајну сезону, први је на АТП листи… Али сви знамо да је перфекциониста и не верујем да је тек тако прешао преко пораза. Поготово што је изгубио и финале мастерса у Паризу од Kарена Хачанова – закључила је Kетрин Витакер.

Плаши ривале

Ипак, некадашњи тенисер и Ђоковићев највећи критичар Матс Виландер сматра да се ствари неће променити преко ноћи.

– Новак је освојио два гренд слема ове сезоне, али и даље није на оном нивоу од пре неколико година. Мислим да ће у следећем периоду додатно унапредити свој тенис и вероватно, у следећих 12 месеци, играти боље него што је икада играо – овог пута нахвалио је Швеђанин српског тенисера.

Са њим је сагласан још један бивши играч, Јонас Бјоркман.

– Мислим да је пред њим будућност и најбољи тенис. Начин на који је укротио сервис Џона Изнера у Лондону је био импресиван, и када успевате тако да враћате сервисе противника, а своје гемове контролишете, стварате страшан притисак на друге момке. Тада се подсвесно мало и уплаше јер знају да уопште неће добијати лаке поене – подвукао је Бјоркман.

 

Извор: Informer.rs