Издвајамо Свет

У НЕМАЧКОЈ И ИРСКОЈ ПРОНАЂЕНИ СПОМЕНИЦИ СА СРПСКИМ ОЦИЛИМА: Откуд грб Србије тамо, откривена ТАЈНА (ФОТО)

Фото: Твитер принтскрин

Пронађени знаци личе на грб Републике Србије

На друштвеним мрежама недавно су се појавиле фотографије са сликама скулптура и надгробних плоча на којима се налази, како тврде њени аутори, грб Србије и Срба. Овде не треба напомињати да споменика са грбом Републике Србије у самој нашој земљи има на сваком кораку, међутим, проблем је тај што су фотографије усликане у Ирској и Немачкој. Да ли је заиста могуће да су Срби оставили трага у овим земљама, на овакав начин? Или се иза тога крије нешто што се вековима скривало од српског народа?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мистерија боце старе 1.650 година: У њој се крије велика тајна која годинама мучи човечанство

На првој фотографији може се видети надгробна плоча на једном локалном гробљу у Републици Ирској, јужно од Даблина. На њој је, како се тврди, грб са оцилима сличан оном који се данас налази на застави Републике Србије.

Сличан симбол налази се и у самом центру Дрездена на једном од кипова који “чувају” улаз у тамошњу катедралу.

Како би се на прави начин утврдило, макар у основним цртама, да ли ове ознаке заиста потичу или имају везе са Србима, треба се подсетити како је настао данашњи грб Републике Србије и од чега се он састоји.

Крст је један од најстаријих универзалних симбола. Јавља се много пре појаве хришћанства, код старих Грка и Римљана, као и на старом истоку. Увек је имао позитивно, соларно и животворно значење, а његов облик одувек је био захвалан за разне симболичке комбинације, украшавања и томе слично.

Симбол огњишта и светлости

Оцило (огњило, кресиво) је направа од чврстог метала, обично челика, полукружног или сличног облика. Служило је за паљење ватре, пошто се ударањем оцила о кремен стварала почетна варница за стварање ватре. Симболичке представе оцила јављају се још у древној Месопотамији, а потом и код Јевреја, старих Грка и Римљана.

Двоглави орао као и штит на коме се налази крст са оцилима потичу заправо из Византије. У 13. веку, у време владавине династије Палеолога, византијски новац све чешће садржи тетраграм који чини крст са четири грчка слова бета, а која означавају изреку “Цар царева царује царевима” (грч. βασιλεὺς βασιλέων, βασιλεύων βασιλευόντων).

Крст са оцилима, уз двоглавог белог орла, чини најзначајнију хералдичку (хералдика – наука о грбовима) фигуру која је традиционални грб Србије.

Грб са крстом и оцилима први пут се може приметити код Срба тек у 14. веку на грбу Мрњавчевића, Дечанском полијелеју (1397) и на једној серији новца деспота Стефана из 15. века.

После Другог српског устанка, Србија је у оквиру борбе за аутономију водила и борбу за добијање званичних државних симбола – грба и заставе. Крст са оцилима као тада већ опште прихваћени грб Србије, налази се на печатима кнеза Милоша, као кнежев лични и државни грб. Сам кнез Милош много је полагао на то да његова Србија добије државно­правно обележје и признате државне знаке. Грб кнежевине Србије озакоњен је први пут утексту Сретењског устава, 1835. године.

Ако се узме све наведено у обзир, поменути симболи из Ирске и Немачке не могу имати везе са Србима. Као што је већ наведено, крст са оцилима користио се широм Европе, а ако се узме у обзир време када је овај симбол први пут почео да се користи у српском народу, као и територије на којима се простирала српска држава у 14. и 15. веку, немогуће је изједначити ове симболе.

 

 

Извор: srbijadanas.com