Србија

ВЕЋА КОРИСТ НЕГО ШТЕТА: И даље ћемо пити лекове који изазивају рак?!

Фото: Pixabay.com

Само овде може Лекови за висок притисак који садрже супстанцу хидрохлортиазид, која носи опасност од настанка рака коже, неће бити повучени с тржишта

Лекови за хипертензију који садрже активну супстанцу хидрохлортиазид, која може да изазове немеланомски рак коже, неће бити повучени из апотека пошто је корист од њих далеко већа од евентуалне штете, тврди за Курир Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он истиче да нема разлога да пацијенти прекидају терапију јер су ови лекови изузетно корисни, а осим потенцијалног ризика за појаву промена на кожи код пацијената који их пију дуже од 11 година, нема научних доказа да су штетни.

– Процена Европске агенције за лекове и других регулаторних тела и наше Агенције за лекове јесте да нема разлога да се лекови за хипертензију који садрже хидрохлортиазид повлаче са тржишта јер су безбедни за примену и изузетно ефикасни. Нема разлога да се крене у масовну измену терапија јер је пораст ризика занемарљив и немамо довољно информација да бисмо могли да тврдимо да ови лекови изазивају рак коже. Истраживања указују да код пацијената који их употребљавају дуже од 11 година постоји могућност ризика за немеланомске промене на кожи, односно за немеланомски рак коже – каже Зелић.

Он додаје да Агенција жели да скрене пажњу пацијентима који дуже време пију лекове који садрже ову супстанцу да чешће иду код дерматолога како би предупредили евентуалну појаву болести.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да сваки лек има своје добре и лоше ефекте и да је најважније што су о могућим штетним последицама супстанце (хидрохлортиазида) која се налази у лековима за висок крвни притисак обавештени лекари, али и они који лекове користе.
– Важно је да су лекари обавештени да обрате пажњу да ли долази до промена на кожи и ако долази, да их одмах пријаве и да се ураде додатне анализе, као и да могу да замене лек и дају други из истог асортимана – рекао је Лончар.

Подсетимо, у писму здравственим радницима Агенција за лекове навела је да су фармакоепидемиолошка истраживања показала да постоји повећан ризик од немеланомских карцинома коже (базоцелуларни карцином и планоцелуларни карцином) код излагања високим кумулативним дозама хидрохлортиазида. Лекови који садрже хидрохлортиазид имају широку примену у лечењу хипертензије, као и код лечења срчаних, хепатичких и нефрогених едема, односно хроничне инсуфицијенције срца.

Бранислав Миловановић: Нема разлога за панику

Угледни кардиолог и управник интерне клинике КБЦ Бежанијска коса Бранислав Миловановић тврди да нема разлога за панику због лекова за притисак.

– Најмање нам је потребна паника и пацијенти не треба никако да искључују лекове на своју руку. Кардиолог ће проценити да ли лек треба да се искључи или да се настави његова примена – истиче Миловановић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Slavica Tomčić